Belg wil dicht bij huis werken
BRUSSEL - De Belg werkt het liefst dicht bij huis maar wil niet verhuizen voor zijn werk. De wagen blijft het geliefkoosde transportmiddel, al zeggen Belgen wel bereid te zijn om systemen als carpooling uit te proberen.
Dat blijkt uit een onderzoek van het sociaal secretariaat HDP waarvan de resultaten dinsdag werden verspreid. De Belg verkiest dicht bij huis te werken en een meerderheid is niet bereid om een afstand van meer dan 30 kilometer af te leggen om op zijn werk te geraken. Dat betekent dat de Belg tussen de 30 minuten en maximum een uur onderweg is.

,,Een uur lijkt een psychologische drempel, aangezien slechts 3 procent van de ondervraagden aangeeft een uur en een kwartier onderweg te zijn'', zeggen de auteurs van de studie. Bovendien woont en werkt bijna 80 procent van de ondervraagden in dezelfde provincie.

64,5 procent van de deelnemers aan het onderzoek is niet geneigd om te verhuizen voor een job. Van diegenen die zich wél bereid tonen, zou 15 procent in België verhuizen, 6,5 procent in de Europese Unie en 15 procent daar buiten.

Uit het onderzoek blijkt dat de wagen in België hét transportmiddel bij uitstek blijft om naar het werk te gaan. 75 procent van de ondervraagden neemt de wagen, 9 procent gaat met het openbaar vervoer en 8 procent neemt de fiets.

Carpooling blijkt door 3 procent van de ondervraagden dagelijks gebruikt te worden. 12 procent maakt er van tijd tot tijd gebruik van. 63 procent zegt bereid te zijn dat te doen. Overigens staat 32 procent van de personen die met de auto naar het werk gaan, niet afkerig tegenover het idee om een ander transportmiddel te nemen. Bij de inwoners van Brussel ligt dat cijfer met 59 procent bijna dubbel zo hoog.

De studie werd uitgevoerd bij 1.443 personen, van wie 61 procent bedienden, 24 procent zelfstandigen, 12 procent kaderleden, 1,5 procent arbeiders en 1,5 procent werklozen.