Een veilingzaal uit Sint-Genesius-Rode heeft voor tienduizenden euro’s valse kunstwerken verkocht. Het gaat onder meer om beelden van Rodin en grafieken van Magritte, Miro en Picasso.

De federale politie kwam het bedrog in maart op het spoor na een klacht van een slachtoffer dat voor 30.000 euro vervalste kunstwerken had gekocht. Daarop hebben de speurders van de sectie kunstcriminaliteit een verkoop in het veilinghuis bijgewoond. Ze namen meer dan tachtig kunstwerken in beslag.

,,Het veilinghuis werkte met vijf à zes vaste leveranciers", zegt Axel Poels van de de federale politie. ,,Die maakten reproducties van grote namen als Chagall, Picasso en Rik Wouters." De kwaliteit van de vervalsingen was volgens Poels niet merkbaar beter dan de reproducties die in de museumshops te koop worden aangeboden.

De politie heeft voorlopig beslag gelegd op alle kunstwerken die het veilinghuis in stock had. Op die manier konden ze vermijden dat nog meer kopers slachtoffer werden van het bedrog. Het gaat volgens de federale politie niet om een alleenstaand geval. ,,Het is nog gebeurd dat kleine veilinghuizen hun kopers op grote schaal bedriegen", zegt Axel Poels. ,,Vooral in de kustregio hebben we al veel bedriegers opgerold."