Beslissing over uitlevering moordenaar Joe eind mei
Foto: rr
Vooraleer te beslissen over een eventuele uitlevering zal het Poolse gerecht aan het Belgische gerecht vragen of de vermeende dader van de moord op Joe Van Holsbeeck door de jeugdrechter uit handen zal worden gegeven of niet. De uiteindelijke beslissing valt op 31 mei, bevestigde minister van Justitie Laurette Onkelinx dinsdag in de bevoegde kamercommissie.

In antwoord op een vraag van Spirit-kamerlid Walter Muls bevestigde minister Onkelinx dat ons land de uitlevering heeft gevraagd van de vermoedelijke Poolse dader van de moord op Joe. Dat gebeurde op basis van het Europees aanhoudingsmandaat.

,,Niks belet deze regeling toe te passen. Dit wordt tussen rechters uitgevoerd zonder politieke of diplomatieke tussenkomst", verduidelijkte het PS-regeringslid.

Het Poolse gerecht onderzoekt momenteel de Belgische vraag nog en zal volgens nog niet officiële inlichtingen aan het Belgische gerecht vragen of de betrokkene uit handen zal worden gegeven of niet. Wanneer dat inderdaad gebeurt, wordt hij door het gerecht beschouwd als een meerderjarige.

Volgens Onkelinx verloopt de samenwerking tussen beide landen vlekkeloos, maar Muls wees erop dat steeds meer vragen worden geplaatst bij de uitlevering. Hij vroeg de minister ook de uitlevering naar gemeen recht te overwegen mocht de vraag op basis van het Europees aanhoudingsmandaat niet worden ingewilligd.