BRUSSEL - De diepvriesgroentenverwerker Pinguin is van plan om de opslag en distributie van zijn producten in het Verenigd Koninkrijk in eigen handen te nemen. De onderhandelingen daarover zitten in de laatste rechte lijn. Dat vernam Tijd-Nieuwslijn bij gedelegeerd bestuurder Herwig Dejonghe.
In België zorgt Pinguin zelf voor de opslag en de distributie van zijn producten maar in het VK doet het daarvoor beroep op Celsius.

Anderhalve maand geleden ging het koeltransportbedrijf overkop, waarna Pinguin gesprekken startte met de bedoeling de activiteiten van nul herop te starten. Dat moet op termijn de marges in het VK ten goede komen. Pinguin haalt ongeveer 40 procent van zijn omzet uit het VK, waar het vooral actief is op vlak van erwten.

Een dergelijke operatie is een volgende stap in de stroomlijning van de Britse activiteiten, al enige tijd het zwakke punt van de groep. Pinguin ging er vorig jaar met de grove borstel door de organisatie. Het vaste personeelsbestand werd er met driekwart ingeperkt.

Dejonghe liet voorts verstaan dat het dreigend tekort aan diepvriesgroenten de marktprijzen opdrijft. Op korte termijn zal dat geen grote impact hebben op de bedrijfscijfers. Op langere termijn ziet hij een positief prijseffect. Door de zwakke groentenoogst vorig jaar, de grotere vraag naar diepvriesgroenten en de latere oogst dit jaar kan tijdelijk een tekort op de markt ontstaan.

Het probleem stelt zich voor bloemkool, erwten en spinazie, die voornamelijk in België en het VK geteeld worden. ,,Wij hebben ons voorzien en kochten onze groenten elders in. Momenteel circuleren er zelf groenten uit China op de markt. Duurder inkopen betekent ook duurder verkopen. Op korte termijn is het effect voor ons marginaal maar belangrijk is dat de neerwaartse spiraal doorbroken is en dat is gunstig voor onze winstmarge'', aldus Dejognhe.