De Hasseltse correctionele rechtbank heeft vandaag een 71-jarige Duitser en een 42-jarige vrouw uit Rotselaar een levenslang verbod opgelegd om nog dieren te houden. Het ging om twee aparte dossiers. De rechter gaf elk van beiden ook een effectieve boete van 5.500 euro. De Duitser, zonder bekend adres, liet verstek gaan.

De Duitser stond terecht voor de verwaarlozing van een hond en acht pony’s in een weide in Diepenbeek. De inbreuken werden vastgesteld op 9 oktober en 30 november 2004. De dieren stonden in een weide met bijna geen gras, die grotendeels onder water stond. Een buurman die zelf paarden heeft, ontfermde zich destijds over de acht Welsh Pony’s en liet voor een verzwakte pony een dierenarts komen. De acht pony’s werden in beslag genomen en op 13 december 2004 openbaar verkocht.

Het ging om een primeur in België. De buurman kocht alle dieren op. Hij had 6.500 euro geboden en in het vonnis staat dat hij dat geld terugkrijgt. Het was niet de eerste keer dat de Duitser voor dierenverwaarlozing werd vervolgd. In april 2004 kreeg hij evenwel de vrijspraak. De vrouw uit Rotselaar had tussen augustus 2004 en maart 2005 zeven honden in Houthalen-Helchteren in een caravan ondergebracht. Drie puppies werden gevaccineerd en door het dierenasiel van Genk geplaatst. Vier honden werden geëuthanaseerd. De correctionele rechtbank van Leuven had de vrouw half maart 2005 al een levenslang verbod opgelegd om nog dieren te houden.