Conflictveilige verkeerslichten zijn veiliger
LEUVEN - De kans op ongevallen met zwaargewonden of doden daalt met 45 procent als kruispunten met conflictvrije verkeerslichten worden uitgerust. Dat blijkt uit een studie door het Steunpunt Verkeersveiligheid. Bij conflictvrije verkeerslichten kunnen links afslaande voertuigen vrij doorrijden omdat er niet alleen voor het dwarse, maar ook voor het tegenliggende verkeer rood geldt.

Het belangrijkste conflict dat op kruispunten met verkeerslichten vermeden wordt, is het dwarse. Terwijl de noord-zuid-as rood heeft, krijgt de oost-west-as groen en omgekeerd. Op de meeste kruispunten in Nederland is er echter een apart groen licht voor wagens die links afslaan. In Vlaanderen zijn er minder van die conflictvrije kruispunten.

Het Steunpunt Verkeersveiligheid becijferde dat het aantal zware ongevallen op conflictvrije kruispunten 45 procent lager ligt en het aantal letselongevallen 30 procent. De daling situeert zich vooral bij het aantal linksafongevallen, dat met 66 procent afneemt. Het aantal kop-staartbotsingen neemt wel toe met 30 procent, maar zelfs ondanks deze stijging daalt het totale aantal ongevallen sterk (-45 procent).

Een variante is het half-conflictvrije verkeerslicht, waarbij het links afslaan enkel beveiligd is op de hoofdas en niet op de zijas. Ook zulke verkeerslichten zijn veel veiliger. Het aantal letselongevallen daalt er met 10 procent en het aantal ernstige ongevallen met 54 procent.