De Villepin ontkent dat hij Sarkozy vals beschuldigde
Dominique De Villepin (l.) en Nicolas Sarkozy Foto: © ap
PARIJS - De Franse premier Dominique de Villepin ontkent dat hij een inlichtingenagent in 2004 heeft gevraagd om in het geheim te onderzoeken of minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy steekpenningen had aangenomen. De Villepin zegt dan ook niet van plan te zijn om op te stappen.

Vooraanstaande leden van de oppositie hebben aangedrongen op het aftreden van de premier, omdat die Sarkozy vals zou hebben beschuldigd. ,,Er is niets dat mijn vertrek rechtvaardigt'', zei De Villepin vandaag op de radio. ,,Ik heb nooit om een onderzoek van welke politicus van links of rechts dan ook gevraagd. Ik word beschuldigd op basis van verminkte verklaringen.''

Hij wees op het tijdstip waarop het schandaal is uitgebroken: een jaar voor de presidentsverkiezingen. De Villepin en Sarkozy hopen beiden op de kandidatuur van hun partij, de UMP.

Ook de betrokken inlichtingenagent, Philippe Rondot, ontkent dat hij door De Villepin is benaderd om onderzoek te doen naar de betrokkenheid van Sarkozy bij de zogenoemde Clearstream-affaire. In Le Figaro zegt Rondot dat Sarkozy’s naam werd genoemd tijdens een onderhoud dat hij op 9 januari 2004 had met toenmalig minister van Buitenlandse Zaken De Villepin, maar dat hem niet werd gevraagd onderzoek te doen. Volgens De Villepin is Sarkozy’s naam niet genoemd tijdens het onderhoud. Hij zegt destijds om een onderzoek naar witwaspraktijken van terroristen te hebben gevraagd.

De zaak draait rond de verkoop van fregatten aan Taiwan in 1991. Via de Luxemburgse bank Clearstream zouden steekpenningen zijn doorgesluisd.

De affaire begon toen rechter Renaud van Ruymbeke in 2004 een cd-rom ontving waarop Sarkozy en andere ministers ervan werden beschuldigd geheime rekeningen te hebben bij Clearstream. Na uitgebreid onderzoek concludeerde de rechter dat er niets aan de hand was, maar de beschuldigingen bleven rondzinderen. Vorige maand werd huiszoeking gedaan bij het ministerie van Defensie. Daarbij werd ook het kantoor van minister Michel Alliot-Marie doorzocht.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig