Premier Nepal presenteert kabinet
Foto: EPA
KATHMANDU - De nieuwe premier van Nepal, Girija Prasad Koirala, heeft zijn regering voorgesteld. Het kabinet telt zeven leden, maar zal later worden uitgebreid, zo meldde het koninklijk paleis. Het oude, door koning Gyanendra samengestelde kabinet telde 34 leden.

Koirala’s partij, het Nepalees Congres, kreeg vier ministersposten, de Communistische Partij van Nepal, het Democratische Nepalese Congres en het Verenigd Links Front elk een. De drie andere partijen uit het oppositieverbond dat de protesten tegen koning Gyanendra aanvoerde krijgen waarschijnlijk later deze week ministersposten toebedeeld.

De 84-jarige, ziekelijke Koirala heeft Khadga Prasad Oli van de Communistische Partij aangesteld als vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken. Gisteren dreigde nog een splitsing binnen het oppositieverbond door onenigheid over de benoeming van de op een na belangrijkste bewindspersoon.

De Nepalese koning trok in februari vorig jaar alle macht naar zich toe. Na wekenlange straatprotesten van de oppositie was hij genoopt om een premier aan te stellen en de macht over te dragen aan een gekozen parlement.