Nederlandse journalist werpt nieuw licht op moord Kennedy
Foto: rr
HILVERSUM - De moord op de Amerikaanse president John F. Kennedy was het resultaat van een samenzwering, opgezet door de Amerikaanse maffia en de geheime dienst, de CIA. Lee Harvey Oswald, die de geschiedenis is ingegaan als de moordenaar van Kennedy, heeft naar alle waarschijnlijkheid geen schot gelost. Het dodelijke schot werd gelost door de nu 64-jarige James Files. Dit blijkt uit de 2,5 uur durende documentaire die misdaadverslaggever Peter R. de Vries heeft gemaakt over de aanslag op 22 november 1963 in Dallas, Texas.
De Vries is zijn leven lang gefascineerd geweest door de zaak en dook erin. Daarbij werkte hij nauw samen met Wim Dankbaar uit Overveen, die zich vanaf 1988 heeft vastgebeten in de mysteries waarmee een van de meest geruchtmakende moorden uit de wereldgeschiedenis is omgeven. SBS6 zendt de film dinsdagavond uit.

Eerder dit jaar trok De Vries met een paar medewerkers en Dankbaar twee weken door de Verenigde Staten, op zoek naar deskundigen en getuigen, teneinde de vele raadselen rond de moord te ontrafelen. De misdaadjournalist heeft zich er altijd over verbaasd dat de officiële lezing, die van de onderzoekscommissie-Warren, in het leven geroepen door Kennedy’s opvolger Lyndon B. Johnson, overeind is gebleven.

Volgens die commissie was de moord op Kennedy een eenmansactie, gepland en uitgevoerd door ’doorgedraaide communist en Kennedy-hater’ Lee Harvey Oswald. Hij werd kort na de moord gearresteerd, om daags na de moord zelf te worden doodgeschoten in een politiebureau in Dallas, door nachtclubeigenaar Jack Ruby. In zijn reportage laat De Vries zien dat er alle reden is om aan het daderschap van Oswald te twijfelen. Diverse getuigen verklaren dat Oswald helemaal geen communist was, maar dat hij juist voor de CIA werkte en onder andere in Japan door de dienst was getraind. Hij zou op de hoogte zijn geweest van het duivelse pact tussen de CIA en de maffia om Kennedy te liquideren en de aanslag juist hebben willen voorkomen. Ook Oswalds moordenaar Ruby zou een van de samenzweerders zijn geweest.

Hoogtepunt in de film van De Vries is het uitvoerige interview met James Files, dat Wim Dankbaar hem in 2003 in een gevangenis in Chicago kon afnemen en op video vastlegde. Files zit daar momenteel een gevangenisstraf van dertig jaar uit wegens een poging tot moord op een politieman.

Files doet in het vraaggesprek tamelijk onbevangen en zeer gedetailleerd uit de doeken hoe hij in 1963 bij het moordplan betrokken is geraakt en de aanslag heeft uitgevoerd. Hij was destijds een jeugdige huurmoordenaar en werkte voor onder anderen maffiakopstuk Chuck Nicoletti. Nicoletti zou, aan de kant van de georganiseerde misdaad, een van de architecten van de moordaanslag zijn geweest, alsmede een van de uitvoerders.

Files zegt in de film de dodelijke kogel, die Kennedy vol in het hoofd raakte, te hebben afgevuurd. Hij stond op de beruchte grasheuvel, aan de kant van de weg waar de presidentiële stoet, met Kennedy en zijn vrouw Jackie in een open limousine, voorbijreed. ,,En ik schoot'', aldus Files in het interview, ,,één schot, één enkel schot''. Vervolgens wist Files met zijn maffiose handlangers in een auto te ontkomen. Pas in 1987 vond iemand op de grasheuvel de huls die bij de dodelijke, scherpe kogelpunt behoord zou hebben.

Wim Dankbaar noemt de bekentenis van Files betrouwbaar en wijst erop dat zijn verhaal wordt ondersteund door tal van andere feiten en omstandigheden. Oud-FBI-agent Zack Shelton, kenner van de zaak, heeft Files ook gesproken. Hij gelooft niet alles wat Files zegt, maar dan alleen omdat er niemand is die zegt: we hebben hem zien schieten. Hij pleit al jaren voor hernieuwd onderzoek naar de moord.

De Verenigde Staten lijken daar niet aan te willen. Pas in 2039 zal het land de staatsarchieven, waarin wellicht de ware toedracht van de moord schuilgaat, openen.