BRUSSEL - In een gesprek met de VRT-radio verklaart Christian Heinzmann, ex-topman van de NMBS, dat vooral de Franstalige vakbonden en het lager management hem liever zagen gaan. De Franstalige vakbond CGSP weerlegt die beschuldigingen met klem en overweegt gerechtelijke stappen. De procedure voor de benoeming van een nieuwe NMBS-topman moet worden overgedaan.
In Franstalige vakbondsmiddens zagen ,,de mensen mij niet graag komen. Ook bij het lager management van de NMBS zijn er mensen die zich vandaag versteken (sic), die me ook gezegd hebben dat ik geen enkele kans maak en dat het niet lang zal duren'', aldus Heinzmann in een gesprek met VRT-radio.

Heinzmann stelde dat vanuit Franstalige vakbondszijde hem gezegd werd dat zijn opdracht geen zes maanden zou duren. ,,Langs Nederlandstalige kant heb ik weinig contacten gehad'', zei Heinzmann, die CEO bij Luxair blijft. ,,Ik ben niet verlegen om die beslissing te nemen''.

Met zijn voorganger Etienne Schouppe heeft zich geen enkel probleem voorgedaan, maar ook vanuit het ,,lager management'' binnen de NMBS bestond weerstand tegen zijn komst.

Voor zijn opvolging zei Heinzmann dat het belangrijk is dat die de tijd krijgt om alle documenten en bezwaren goed te analyseren voor de stap te zetten.

Gerechtelijke stappen
Er zijn elementen in de ontslagbrief van Christian Heinzmann, de ontslagnemende gedelegeerd-bestuurder van de NMBS, waardoor we gerechtelijke stappen tegen hem zouden kunnen nemen. Dat verklaarde Pierre Legros, advocaat van voorzitter José Damilot van de CGSP-spoor, op een persconferentie.

Damilot weerlegde met klem op de één of andere manier Heinzmann bedreigd te hebben. Hij wil zijn naam witgewassen zien, hetzij door Heinzmann, hetzij door minister van Verkeer Isabelle Durant.