LONDEN - British Telecom (BT) verkoopt zijn belangen in Japan en Spanje aan rivaal Vodafone voor 4,8 miljard pond (312 miljard frank). Daardoor kan BT zijn enorme schuldenlast van 30 miljard pond (1.950 miljard frank) verminderen met 4,4 miljard pond, zo heeft het concern meegedeeld.
De twee Britse bedrijven hadden dinsdag al laten weten in gesprek te zijn. Het gaat om het BT-aandeel in Japan Telecom en dienst mobiele telefoniedochter (242 miljard fr.) en om een belang van 17,8 procent in het Spaanse gsm-bedrijf Airtel (72 miljard dollar).

De verkoop van de belangen past in een plan van BT om snel zijn schuldenberg te verlichten. Het bedrijf is ook in gesprek voor de verkoop van andere belangen.

Met de verkoop van de Japanse belangen stort een deel van het opgebouwde imperium van BT bestuursvoorzitter Sir Peter Bonfield in. Bonfield ligt onder vuur om af te treden. Tot voor kort sprak hij zijn geloof in de Japanse markt voor telecom sterk uit.

Eerder deze week kocht Vodafone een 10% belang in Japan Telecom van de Amerikaanse telecomreus AT&T. Japan is een strategisch zeer belangrijke markt omdat het land het verst gevorderd is met de ontwikkeling van derdegeneratie-mobilofonie.

Om de aankopen te financieren gaat Vodafone voor 3 miljard pond aandelen uitgeven. Volgens analisten gaat dit wellicht om de grootste kapitaalverhoging ooit in Groot-Brittannië.