'Zomer wordt waarschijnlijk warm'
Foto: pdw
Het wordt waarschijnlijk een warme zomer. Dat zegt de Duitse meteorologische dienst, Deutschen Wetterdienstes (DWD). Tot half april moeten we volgens weerman David Dehenauw echter geen warm lenteweer verwachten.
Volgens de Duitse meteorologen is er 70 procent kans dat we een warme zomer krijgen. De Deutschen Wetterdienstes besluit dit op basis van gegevens over de atmosfeer en de oceanen.

Of de zomer warm wordt, kan weerman Eddy De Mey niet bevestigen. Maar dat het de komende drie maanden waarschijnlijk warmer wordt dan het gewone seizoensgemiddelde, is volgens de weerman wel waarschijnlijk.

De Mey analyseerde daarvoor de driemaandelijkse seizoensprognoses van de DWD, Meteo France, het Europese centrum in Reading, de Japanse meteorologische dienst, de Britse meteorologische dienst en het Amerikaanse World Climate Service. Over de hoeveelheid neerslag die er zal vallen zijn de diensten het niet eens.

Dat april, mei en juni waarschijnlijk warm worden, is het gevolg van de opwarming van de atmosfeer, zegt De Mey. 'We zijn toe aan een warmere weerfase. De afgelopen maanden en zelfs de winter, waren warmer dan de afgelopen jaren', aldus De Mey.

Tot half april moeten we echter geen warm lenteweer verwachten. Volgens Weerman David Dehenauw wordt april zeker niet zo warm als vorig jaar, toen de maand records klopte met een gemiddelde maximimtemperatuur van 20,5 graden en geen regen. Het wordt de komende twee weken kouder en wisselvallig.

'Volgend weekend halen we zelfs geen 10 graden meer en het wordt dan guur met buien en een koude noordwestenwind', zegt Dehenauw. Zaterdag wordt het maximum 9 of 10 graden en zondag blijft het kwik hangen op maximaal 6 of 7 graden.

Volgende week blijft een lagedrukgebied in onze buurt hangen, zodat het niet overal droog blijft. Ook de nachten worden frisser. 'Zondag en begin volgende week dalen de minima naar waarden rond het vriespunt en is op meerdere plaatsen grondvorst mogelijk. Een lokale nachtelijke sneeuwbui kan dan -ook in Vlaanderen en de vlakke gebieden in Wallonië- niet uitgesloten worden.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in