Steve Darcis wint ATP-tornooi Memphis
Foto: ap
Steve Darcis (ATP-81) heeft zondag het met 519.000 euro gedoteerde ATP-tornooi in Memphis (Tennessee) gewonnen. In de finale versloeg de 23-jarige Luikenaar zijn Zweedse leeftijdgenoot Robin Söderling (ATP-42/8e reekshoofd) in 1 uur en 15 minuten met 6-3 en 7-6 (7/5).
Het is de tweede titel in het ATP-circuit voor Darcis. Vorig jaar won hij als kwalificatiespeler het toernooi in het Nederlandse Amersfoort. Naast Darcis zijn er vier Belgen die al een ATP-toernooi wonnen: Bernard Mignot (1 titel), Filip Dewulf (2 titels), Olivier Rochus (2 titels) en Xavier Malisse (3 titels).

Darcis is waarschijnlijk de meest efficiënte speler in de geschiedenis van de ATP. Hij won slechts dertien wedstrijden, en verloor er negen, maar heeft dus al wel twee titels achter zijn naam. Voordat Darcis uit het niets het toernooi in Amersfoort won, had hij nog geen enkele wedstrijd in het ATP-circuit gewonnen en stond hij pas op de 297e plaats op de wereldranking. Nadien verdween hij opnieuw in de anonimiteit en won hij slechts drie wedstrijden, tot hij deze week weer dodelijk toesloeg.

Dan is Söderling heel wat minder trefzeker. Hij bleef voor de tweede keer in amper acht dagen verweesd achter. Vorige week had hij in Rotterdam ook pas in de finale de duimen moeten leggen, toen voor de Fransman Michael Llodra. De Zweed blijft zo op twee titels steken. In 2004 won hij in Lyon, in 2005 in Milaan.

De finale in Memphis was er zondag één tussen twee spelers met een erg stevige opslag. In het vierde game moest Söderling toch, voor het eerst deze week, een break toestaan. Dat volstond voor Darcis om na precies een half uur de eerste set naar zich toe te halen. Zelf had Darcis slechts één breakbal moeten redden.

In de tweede set gunde Darcis zijn tegenstander geen enkele break meer. Söderling wou ook geen duimbreed wijken en werd daarbij geholpen door veertien aces. In de tiebreak forceerde Söderling als eerste een minibreak, maar uiteindelijk was het Darcis die het op het eerste wedstrijdpunt kon afmaken.

'Ik voel me geweldig nu', reageerde Darcis. 'Ik speelde twee finales en won ze allebei. Ongelooflijk. Ik heb er zelf geen verklaring voor. Ik realiseer me nog niet wat ik hier verwezenlijkt heb. Misschien dat het besef morgen pas komt. Dit geeft een fantastisch gevoel, onmogelijk uit te leggen...'

Dankzij zijn zege komt Darcis de top vijftig van de ATP-ranking binnen. Maandag komt hij rond de 45e plaats te staan. Hij wordt zo de hoogst geplaatste Belg op de wereldranglijst. .

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in