Vlcek houdt Sporting op Europese koers
Foto: belga
Anderlecht heeft dankzij een doelpunt van de Tsjech Vlcek een krappe zege behaald tegen Racing Genk en daarmee een stap dichter bij de derde plaats gezet. Het spelniveau van de Brusselaars doet echter het ergste vrezen voor de komst van Bayern München.
Vorig seizoen was dit de belangrijkste wedstrijd van de competitie. Het duel tussen de twee beste clubs van het land. Gisteren was het slechts een partij tussen een kandidaat voor een UEFA Cup-ticket en een ploeg uit de grauwe middenmoot. En dat was er ook aan te zien.

Opmerkelijk was dat twee succestrainers van vorig seizoen, Frank Vercauteren en Hugo Broos, er niet meer bij waren. Ariël Jacobs had zijn ploeg op zes plaatsen gewijzigd in vergelijking met de bekermatch van woensdag bij Dender. Ahmed Hassan zat op de bank, ook al was Mbark Boussoufa geschorst. Een signaal dat de Egyptenaar niet mis kan verstaan. Net zo min als de afkeurende houding van zijn eigen publiek toen hij zes minuten voor tijd zijn opwachting maakte.

Misverstand

Ronny Vangeneugden debuteerde in de hoogste klasse met drie wissels. Matoukou, Bosnjak en Itzakhi vielen naast de boot. Hun vervangers waren Cornelis, Tubic en de 17-jarige Benteke. Heel gelukkig waren de nieuwkomers niet. Benteke viel alleen op door zijn lengte en Tubic ging niet vrijuit bij het openingsdoelpunt.

Anderlecht stond al na minder dan drie minuten op voorsprong. Bailly klungelde bij een verre bal van Van Damme en Vlcek kreeg een doelpunt cadeau. Een droomstart voor de Brusselaars, die het tempo echter lieten zakken en het initiatief aan de bezoekers overlieten.

Veel wisten de Limburgers echter niet met de bal te verzinnen. Juhasz moest de doorgebroken Haroun tot de orde roepen, maar voor de rest kabbelde de partij zielloos verder. Tot Tubic twee man in de wind zette, maar Benteke duwde de wenkende kans slap naast het doel.

Tubic lag defensief voortdurend in de knoop met zijn positiespel en Vlcek dolde voortdurend in zijn rug. De Tsjech bediende Chatelle, maar die vergat zijn vorige club de genadestoot te geven. De toeschouwers werden niet warm van het spektakel en gelukkig was er nog Van Damme, die op slag van rust met een spectaculaire schaarbeweging tegen de lat knalde.

Onzichtbare Pieroni

De nieuwe coach van Racing Genk was terecht alles behalve tevreden over zijn ploeg en hield tijdens de pauze twee spelers in de kleedkamer. Hubert en Tubic hadden er inderdaad weinig van gebakken. Veel beterschap kwam er echter niet, al knalde Barda een goede kans hoog over.

Ook bij Anderlecht bleef lekker voetbal uit. Bailly moest Van Damme, de beste Brusselaar, van een treffer houden na een hoekschop, maar voor het overige gebeurde er niets. Het was geen verrassing dat Ariël Jacobs ook aan het wisselen sloeg. Serhat kwam in het veld voor Pieroni, die volstrekt onzichtbaar was gebleven.

De ex-spits van Lens was echter niet de enige die klungelde dat het een lieve lust was. Je vraagt je af wat dit Anderlecht te zoeken heeft tegen Bayern München. Of misschien strooide paars-wit zand in de ogen, in de hoop dat de Duitsers donderdag naar het voorbeeld van Bordeaux met een veredeld B-elftal uitpakken. Veel overschot hadden de Brusselaars niet, want Matoukou en Itzakhi kwamen nog dicht bij de gelijkmaker. Gillet trof aan de overkant de staander, zodat het 1-0 bleef.

Voor Racing Genk wordt het nog een lang seizoen. De trainerswissel had voorlopig weinig effect. Het werd, ondanks de beterschap in de tweede helft, de vierde troosteloze nederlaag op rij voor de fusieploeg, die nu aan een reeks van 2 op 24 toe is.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in