De vereniging van Professionele Vlaamse Sommeliers (PVS) heeft de rode wijn 'Vidaigne 2006' van kinderarts Herman Schotte uit Heuvelland verkozen tot Beste Belgische Wijn.
De bekendmaking vond zondag plaats in Brugge. De vereniging schonk tijdens haar jaarvergadering de Brugse Hilde Jonckheere (22) de 'Young Sommelier Award of Excellence 2008'.

De PVS groepeert enkel gediplomeerde sommeliers. De wijnkenners komen regelmatig samen om wijnen, wijnhuizen of wijnstreken te leren kennen. Sinds 2000 reikt de vereniging een prijs uit aan een jonge sommelier die het beroep uitdraagt door motivatie, vakkennis en beroepsernst. Dit jaar gaat de Young Sommelier Award of Excellence naar Hilde Jonckheere.

Zij studeerde aan de Brugse hotelschool Ter Groene Poorte en startte haar sommelierwerk als hulp in driesterrenrestaurant De Karmeliet. Intussen is ze sinds 2004 aan de slag in restaurant Aneth in Brugge. Dat restaurant werd door Michelin met een ster bekroond. De laureate eindigde tijdens de vorige editie tweede in de prestigieuze sommelierwedstrijd Prosper Montagne. De laureate heeft een voorkeur voor Riesling en kleine wijnbouwers uit de champagnestreek.

De rode Vidaigne 2006 van Herman Schotte en Wivina Hellebuyck uit Westouter in Heuvelland werd door PVS verkozen tot Beste Belgische Wijn. Hun wijn werd gekozen uit een 70-tal producenten. De gepensioneerde kinderarts verbouwt een 1.000-tal wijnstokken. Zij werden in 2000 aangeplant op een stuk grond op de Vidaigneberg. De druiven groeien er in een microklimaat. De helling van de wijngaard zorgt voor veel zon, en in het bijzonder avondzon.

De Vidaigne is verkrijgbaar in een aantal sterrenrestaurants en bij de wijnbouwer zelf. Gezien zijn jonge druivenstokken verwacht Herman Schotte de volgende jaren nog een kwaliteitsverbetering. In 2008 zal hij nog een 100-tal nieuwe stokken aanplanten.