GENT - De opvolger van Frank Vanhecke aan het hoofd van het Vlaams Belang, Bruno Valkeniers, heeft diepe wortels in het Vlaams nationalisme. Hij is de neef van oud-VU- en Open VLD-politicus Jef Valkeniers en was al jong erg actief in de Vlaamse beweging. Momenteel zetelt hij in de Kamer van Volksvertegenwoordigers en de Antwerpse gemeenteraad.

Bruno Valkeniers werd op 13 juni 1955 in Brussel geboren, maar groeide op in Antwerpen. Hij studeerde rechten en volgde een speciale licentie in zee- en luchtvaartrecht. Hij was actief binnen het KVHV en stond in 1976 mee aan de wieg van de Nationalistische Studentenvereniging (NSV). In 2005-2006 was hij voorzitter van het Algemeen Nederlands Zangverbond. Daarnaast zat hij ook in de denkgroep In de Warande.

Bruno Valkeniers was van 1980 tot begin 2006 commercieel directeur van Hesse-Noord Natie en vanaf 2002 zaakvoerder van het maritieme adviesbureau Falconsult.

In juni 2006 maakte Valkeniers zijn overstap naar de partijpolitiek. Hij kreeg de eerste plaats op de Antwerpse provincieraadslijst van het Vlaams Belang, die hij met 25.649 stemmen verzilverde. Ook in de gemeenteraad van de stad Antwerpen werd hij verkozen. Een jaar later haalde hij op de derde plaats van de Antwerpse kamerlijst bijna 15.000 stemmen en moest hij enkel Gerolf Annemans en Alexandra Colen in stemmenaantal laten voorgaan.

Binnen de partij was hij een van de eersten die opriep tot een Forza Flandria, een bundeling van alle Vlaams-nationale, rechtse krachten in Vlaanderen. Van bij zijn aantreden werd hem een sleutelrol binnen het Vlaams Belang toegedicht. Na amper anderhalf jaar lidmaatschap kan hij zich opmaken voor het voorzitterschap van het Vlaams Belang.

In recente interviews benadrukte hij dat hij de huidige partijlijn zou voortzetten. Radicale uitspraken die destijds voor de nodige opschudding zorgden, onderschreef hij, maar zou hij anders verwoorden, luidde het vrijdagavond nog in 'De Keien van de Wetstraat' op Canvas.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in