BRUSSEL - Yves Leterme zal de geesten binnen de meerderheid moet kalmeren. Dat stelde CD&V-voorzitter Etienne Schouppe zondag in De Zevende Dag (Eén). Hij haalde ook uit naar zijn MR-collega Didier Reynders, wiens verklaringen volgens hem 'geen goed uitgangspunt zijn om binnen enkele weken op te starten'.

Schouppe meent dat zijn frontman vooral aandacht zal moeten schenken aan het kalmeren van de geesten en bij te sturen op het vlak van de persoonlijke verhoudingen.

De verklaringen van Didier Reynders zijn niet goed voor de regering en geen goed uitgangspunt om over enkele weken op te starten. De verklaringen van Reynders - dat CD&V een ministerpost zal moeten inleveren omdat N-VA niet in de definitieve regering stapt - zijn voor Schouppe geen prettig vooruitzicht voor de Vlaamse partijen, maar kan mogelijk nog de houding van de kartelpartner doen veranderen, liet hij verstaan.

Voor Open VLD-voorzitter Bart Somers is de houding van de N-VA in de eerste plaats een zaak van het kartel. Zijn SP.A-collega Caroline Gennez stelde zich vragen bij de duurzaamheid van het kartel.

Staatshervorming

Zowel voor de CD&V-voorzitter als voor Bart Somers dienen er in het tweede pakket van de staatshervorming zeker stappen gezet te worden in de regionalisering van de arbeidsmarkt.

De oppositie heeft geen hoge verwachtingen over het tweede pakket. 'Het wordt geen dikke vis, maar een rotte vis', voorspelde Bruno Valkeniers, die later op de dag de nieuwe voorzitter wordt van het Vlaams Belang. SP.A-voorzitster Caroline Gennez stelde dat de belangrijkste vis voor het tweede pakket van de staatshervorming de splitsing van BHV is, 'maar daar horen we vandaag niets van'.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in