In het Stuivenbergziekenhuis in Antwerpen zijn veertien patienten een tijdlang uit voorzorg geëvacueerd omdat er een probleem was met het noodcircuit van de elektriciteit. De patiënten kwamen nooit in gevaar, aldus het ziekenhuis.
De stroompanne is ondertussen volledig verholpen. Alle diensten zijn weer volledig operationeel en de spoed is opnieuw toegankelijk voor kritieke patiënten

Zaterdagnacht al zat de afdeling intenstieve zorgen van het ziekenhuis een twintigtal minuten zonder stroom. Vier patiënten werden uit voorzorg naar ziekenhuizen in de buurt gebracht. Zondagmorgen werd een probleem vastgesteld met het noodcircuit en werden nog tien patiënten geëvacueerd.

Het gaat om dertien patienten op de afdeling intensieve zorgen en één op het spoed die aan beademingsapparatuur liggen. 95 procent van het ziekenhuis kon normaal verderwerken.

Mocht de stroom in het ziekenhuis uitvallen, kan de apparatuur nog een tijdlang verderwerken op de ingebouwde batterij. Maar als de panne lang zou aanhouden, zou er een probleem rijzen. Daarom zijn de patiënten overgebracht naar andere ziekenhuizen.

De stroompanne van vannacht werd veroorzaakt door een kortsluiting, als gevolg van overbelasting. Daardoor waren twee elektriciteitskasten uitgevallen.

Omstreeks 15 uur was het probleem verholpen en kon het ziekenhuis weer kritieke patiënten opvangen.

Via een ringleiding is het noodnet nu weer in werking gesteld. De beschadigde kabel zal worden vervangen. "De huidige oplossing is grondig getest en functioneert al enkele uren perfect", zegt Renée Willems.

De spoedafdeling is opnieuw toegankelijk voor kritieke patiënten die via de 100-centrale worden aangevoerd. De veertien patiënten uit de dienst Intensieve Zorgen die naar andere ziekenhuizen werden overgebracht, kunnen terugkeren naar het Stuivenbergziekenhuis. "Het diensthoofd neemt contact op met de ziekenhuizen om de transfer te regelen. Dat zal enkel gebeuren als het medisch verantwoord is en mits toestemming van de familieleden", aldus Willems.

Alle operaties kunnen maandag zoals gepland doorgaan en de patiënten worden hiervan persoonlijk verwittigd door het ziekenhuis. Ook alle raadplegingen kunnen plaatsvinden zoals gewoonlijk.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in