Antwerpse ex-schepen veroordeeld
Foto: belga
ANTWERPEN - De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft voormalig VLD-schepen André Gantman (56) vanmorgen veroordeeld tot achttien maanden cel met uitstel voor misbruik van vertrouwen, witwaspraktijken en het onttrekken van gelden aan ABC Containerline. Hij trad destijds op als advocaat en lobbyman voor deze Antwerpse rederij.
ABC Containerline ging in 1996 failliet en liet een financiële put van 6 miljard Belgische frank (148,7 miljoen euro) achter. Tijdens het onderzoek botsten de speurders op cheques aan toonder die reder Tsvi Vered Rosenfeld (79) tussen april 1994 en januari 1996 aan Gantman had gegeven, goed voor 54 miljoen frank (1,34 miljoen euro).

Volgens het openbaar ministerie zou de reder dit doelbewust gedaan hebben om de schuldeisers te benadelen. Rosenfeld beweerde echter dat hij dit alleen gedaan had om zijn zieltogende onderneming te redden.

Gantman moest met het geld invloedrijke CVP-politici mild stemmen, zodat de overheidsinstanties er niet op zouden staan dat de reder zijn uitstaande schuld van 4 miljard frank (99,1 miljoen euro) meteen terugbetaalde. De rechtbank oordeelde dat het bedrieglijk opzet wat betreft de bedrieglijke bankbreuk onvoldoende bewezen was en sprak zowel Gantman als Rosenfeld voor die tenlastelegging vrij.

Gantman had met het geld nooit politici benaderd, maar stortte het gewoon op een Zwitserse bankrekening. Hij kocht met het geld een chique woning in Berchem. Beide mannen werden wel schuldig bevonden aan het onttrekken van gelden aan de vennootschap.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in