BRUSSEL - De Nederlander Roy Sentjens (Rabobank) heeft de 56ste editie van de wielerwedstrijd Kuurne-Brussel-Kuurne gewonnen. Hij sprong in de voorlaatste kilometer weg uit een kopgroep van vijf renners.
Leif Hoste (Lotto-Domo) won op negentien seconden de sprint voor de tweede plaats voor de Duitser Volker Ordowski (Gerolsteiner) en de Italiaan Davide Bramati (Quick Step-Davitamon).

Nog voor de eerste helling van de dag brak het door wind en regen geteisterde peloton in verschillende waaiers. Negen renners gingen hun kans. Daarbij onze landgenoten Leif Hoste en Frederik Penne, de Fransen Andy Flickinger, en Jimmy Casper, de Nederlanders Roy Sentjens en Vincent Van der Kooij, de Duitser Volker Ordowski, de Italiaan Davide Bramati en de Amerikaan Antonio Cruz.

Achter hen volgden vijf renners op zowat drie minuten: Stijn Devolder, Geoffrey Demeyere, Geert Omloop, Johan Coenen en de Nederlander Rik Reinerink. Het peloton volgde toen al op meer dan elf minuten.

Aan de voet van de Oude Kwaremont, de vijfde helling van de dag op 73 kilometer van de eindmeet kreeg Casper af te rekenen met pech en diende zijn medevluchters te laten rijden zodat we nog acht leiders kregen. De achtervolgende groep van vijf spatte op de Oude Kwaremont totaal uit elkaar. Geert Omloop en Johan Coenen gingen alleen door en slorpten wat later Casper op.

Met nog zestig kilometer voor de boeg sprong Ordowski weg bij de leiders. Hij pakte vlug een halve minuut maar werd dan door zijn sportdirecteur, Christian Henn, tot de orde geroepen en liet zich weer inlopen. Op de laatste helling van de dag, de Tiegemberg na kilometer 143, hadden de leiders een kleine twee minuten voor op de drie achtervolgers terwijl het verbrokkelde peloton volgde op meer dan acht minuten.

Casper vond plots zijn tweede adem en bracht, op 25 kilometer van de eindmeet, zijn medevluchters Coenen en Omloop op een halve minuut van de leiders. Bramati zag de ernst van de situatie in en nog voor het ingaan van de twee plaatselijke ronden in Kuurne zette hij het op een lopen. De Italiaan kreeg Hoste, Sentjens, Ordowski en Flickinger mee. In een nerveuze finale werd slag om slinger gedemarreerd. Eerst ging Bramati weg, daarna ging Hoste zijn kans maar niemand geraakte weg.

Op twee kilometer van de eindmeet flitste Roy Sentjens er vanonder. Niemand had nog een passend antwoord klaar. Hij haalde het dan ook afgescheiden voor Hoste, Ordowski, Bramati en Flickinger.