DAMASCUS - Meer dan 10 miljoen Syriërs trekken zondag en maandag naar de stembussen om een nieuw parlement te kiezen. Het gaat om de eerste parlementsverkiezingen sinds Bachar al-Assad zijn vader Hafez al-Assad opvolgde als president van Syrië in juli 2000.
De zowat 11.400 stembureaus zijn zondagmorgen om 6.00 uur geopend. De uiteindelijke verkiezingsuitslag wordt pas woensdag verwacht.

De Syriërs kunnen hun stem uitbrengen op 4.945 kandidaten. Die strijden voor 250 zetels. Het Nationaal Progressief Front (NPF), een coalitie van zeven partijen geleid door de regerende Ba'ath partij, schuift 167 kandidaten naar voren. Bij de vorige parlementsverkiezingen werden alle 167 kandidaten van de NPF - van wie 135 voor de Ba'ath partij - gekozen. De overige zetels worden ingevuld door onafhankelijken. Het gaat vooral om zakenlui, boeren, journalisten en artiesten.

De Ba'ath partij regeert in Syrië sinds 1963. Vanaf 1971, toen Hafez al-Assad aan de macht kwam, won de partij alle parlementsverkiezingen.