De Joodse gemeenschap is niet te spreken over een filmpje dat het programma 'Man bijt hond' afgelopen vrijdag uitzond. Het fragment onder de titel 'Joden weer wat boos' geeft een lijst van instellingen en mensen waarop de Joden nog niet boos zijn.
'Man bijt hond' bracht het naar aanleiding van de rel over de uitspraken van Vlaams minister Bert Anciaux afgelopen week en eerdere incidenten zoals de forel van Hitler.

Stijn Meuris, de maker van de Man Bijt Hond-rubriek 'Het gesproken dagblad' begrijpt de reactie van de Joodse gemeenschap niet.

'In 'Het gesproken dagblad' belichten we op duidelijk satirische wijze het nieuws van de afgelopen week. Het ontgaat de Joden misschien, maar daarin lachen we met alle godsdiensten, politici en gebeurtenissen, zonder uitzondering.'

Meuris blijft achter het filmpje staan. 'Het was bijna lachwekkend hoe de Joodse gemeenschap de afgelopen weken bijna alles op de korrel nam. Wij dienen er in zo'n situaties gewoon voor om op zulke dingen te reageren.'

Mogelijk klacht

Volgens Claude Marinower (Open VLD), zelf van joodse afkomst, was het filmpje er zwaar over. 'En ik behoor helemaal niet tot de categorie van de lange tenen', stelt hij.

Vooral de beelden die gebruikt werden stuitten hem tegen de borst. 'Het allereerste beeld van die bijdrage van vorige vrijdag is treffend, is tekenend. Het aantal stereotypen dat gehanteerd wordt, kris kras, is ook treffend', zegt hij.

De zaak wordt besproken op de volgende raad van bestuur van de VRT. 'Dit is het vijfde incident in drie maanden tijd', aldus Claude Marinower, Jood en lid van de raad van bestuur. 'Mogelijk wordt er een klacht ingediend.'

De vier vorige incidenten

- De forel van Hitler in het Canvas-programma 'Plat Préféré' van Jeroen Meus.
- Een filmpje in Man Bijt Hond over de annulatie van de forel van Hitler
- Advertentie voor het reisprogramma 'Weg met De Soete' waarbij Canvas claimde dat een Hitlerprentr het eerste is wat je vindt als je 'Duitser' intikt op Google.
- Philippe Guebels die zich op de radio afvraagt 'of de Joden bij een gaslek in Antwerpen klacht zullen indienen wegens provocatie' en stelt 'dat ze de Joden niet meer zo makkelijk op de trein zullen krijgen omdat de meeste naar de VS verhuisd zijn'.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig