Italiaanse competitiestop na dood agent bij supportersgeweld
Foto: ap
ROME - In Italië is vrijdagavond bij hevige rellen na de wedstrijd Catania-Palermo (1-2) een 38-jarige politieagent om het leven gekomen. Als gevolg van dat incident zijn alle competitiewedstrijden van dit weekend in Italië uitgesteld.
De zwaarbeladen derby tussen Catania en Palermo werd na een omstreden openingsdoelpunt van Caracciolo (al dan niet buitenspel) voor de bezoekers 40 minuten stilgelegd. De scheidsrechter stuurde de spelers naar binnen omdat het stadion vol traangas hing.

Meteen na de herneming kon Caserta de gelijkmaker binnentrappen. Toen Di Michele met zijn hand de 1-2 binnenwerkte en de scheidsrechter dat niet opmerkte, was het hek helemaal van de dam.

Het kwam in en buiten het stadion tot zware confrontaties tussen de politie en de thuissupporters. Een agent werd bij die rellen in het aangezicht geraakt door vuurwerk en overleed bij zijn aankomst in het ziekenhuis. Een andere agent die zwaar gewond raakte, verkeerde zaterdagochtend niet meer in levensgevaar. In drie ziekenhuizen werden in totaal 71 gewonden behandeld.

Vijfiten mensen zijn ondertussen aangehouden, maar de dader van het dodelijk incident is nog niet gevat. De aangehouden hooligans zijn allemaal aanhangers van Catania. Competitiestop De Italiaanse Voetbalfederatie (FIGC) schortte voor onbepaalde tijd het hele voetbalprogramma op na de dood van de politieman. Niet alleen alle competitiematchen (profs en amateurs) dit weekend, maar ook de interlands komende week gaan niet door. Zo speelt Italië woensdag niet vriendschappelijk tegen Roemenië en ook de Belgische beloften zien hun vriendschappelijke partij van dinsdag in Chieti afgelast.

FIGC-commissaris Luca Pancalli reageerde verbitterd en streng: ,,We hebben beslist om het voetbal stil te leggen. We hebben extreme maatregelen nodig tegen geweld, anders kunnen we niet opnieuw van start gaan.''

Het is niet de eerste keer dat de Italiaanse voetbalcompetitie wordt stopgezet omwille van een gewelddaad. In 1995 was dat al eens het geval na de dood van een 18-jarige supporter van Genua.

De jonge voetbalfan werd op 29 januari 1995 net voor de start van de wedstrijd Genua-AC Milan neergestoken door een aanhanger van AC Milan. Toen tijdens de rust bekend raakte dat de jongen was overleden, braken er zware rellen uit. De politie had de situatie pas laat op de avond onder controle. Er vielen toen 27 gewonden.