Kosovo accepteert VN-voorstel, Servië niet
Foto: ap
BELGRADO - VN-bemiddelaar Martti Ahtisaari heeft vrijdag zijn plan voor de toekomst van Kosovo gepresenteerd. Het plan is de eerste stap naar zelfbestuur voor de opstandige Servische provincie. Volgens Ahtisaari is het voorstel een compromis tussen de wensen van de etnische Albanezen en de Serviërs, maar het lijkt erop dat de Albanezen tevredener zijn dan de Serviërs.
De Servische president Boris Tadic heeft het plan van VN-gezant Martti Ahtisaari voor Kosovo verworpen. Tadic vindt dat het ,,de mogelijkheid van onafhankelijkheid'' voor de provincie opent.

,,Ik heb de heer Ahtisaari gezegd dat Servië en ik als president daarvan onafhankelijkheid voor Kosovo nooit zullen accepteren'', zei Tadic in een verklaring die werd uitgegeven nadat hij Ahtisaari in Belgrado had ontvangen.

Omdat het parlement dat de Serviërs onlangs kozen nog niet geïnstalleerd is, zal Tadic het plan verder met de politieke leiders van het land bespreken.

Ook het Servische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het plan van de hand gewezen. Ahtisaari zou zijn mandaat hebben overschreden door de internationale status van de Republiek Servië te wijzigen. Zijn plan verandert de huidige staatsgrenzen van Servië op ,,dramatische'' wijze door Kosovo toe te staan het lidmaatschap van de Verenigde Naties en van andere internationale organisaties aan te vragen, aldus het Servische ministerie.

'Kosovo onafhankelijk'

Het voorstel van VN-gezant Martti Ahtisaari over het statuut van Kosovo zal leiden tot de onafhankelijkheid van de Servische provincie. Dat hebben de Albanees-Kosovaarse bewindslui verklaard. ,,Kosovo wordt soeverein, net zoals de andere landen'', zo verklaarde president Fatmir Sejdiu na afloop van zijn onderhoud met Ahtisaari in Pristina. De Kosovaarse premier Agim Ceku zei dat het voorstel van de VN-gezant ,,zeer duidelijk was wat betreft de toekomst van Kosovo''.