BUENOS AIRES - President Eduardo Duhalde heeft vrijdag op het laatste moment besloten een toespraak over de economie uit te stellen. Aanleiding is de uitspraak van het hooggerechtshof dat de beperkingen voor het opnemen van banktegoeden, die de regering in Buenos Aires begin december afkondigde, in strijd met de grondwet zijn.
In een toespraak die via de radio en de televisie zou worden uitgezonden, zou Duhalde, die begin dit jaar de vijfde president in minder dan een maand werd, zijn plan voorstellen om uit de economische crisis in Argentinië te komen. De beperkingen voor het opnemen van banktegoeden waren bedoeld om te voorkomen dat de financiële crisis in het Latijns-Amerikaanse land een stormloop op de banken en een ongeremde kapitaalvlucht zou ontketenen.

De maatregel, die inhield dat geen Argentijn meer dan 1.500 pesos (1.180 euro) per maand van zijn bankrekening kon halen, leidde tot gewelddadige protesten, die bijdroegen tot de val van president De la Rua.

Duhalde stond wel de pers te woord in het presidentieel paleis. Hij liet duidelijk zijn ongenoegen blijken over de uitspraak van het hof en waarschuwde de Argentijnen voor verscherping van de financiële crisis waarin hun land verkeert. "Wij lopen risico's! Argentinië staat aan de rand van de anarchie", zei hij.

De centrale bank heeft na de uitspraak van het hooggerechtshof dat de opgelegde beperkingen voor het opnemen van banktegoeden ongrondwettelijk zijn, besloten dat alle banken en wisselkantoren maandag en dinsdag dicht blijven.

De uitspraak van het hof heeft weliswaar betrekking op slechts één geval, maar iedere Argentijn met een bankrekening kan er zich nu op beroepen om zijn gehele tegoed op te nemen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig