In de buurt van het vliegveld van Ursel is zaterdag rond 16 uur een sportvliegtuigje met twee inzittenden bij het landen gecrasht. Oorzaak was een plotse sneeuwstorm. De 75-jarige pilote en haar passagier kwamen bij de crash om het leven.

Volgens de eerste bevindingen van de luchtvaartdeskundige lagen de weersomstandigheden aan de oorzaak van het ongeluk. Op het moment van de crash was er een hevige, plotselinge en zeer lokale sneeuwbui boven het vliegveld van Ursel. Dat meldt het Gentse parket.

De pilote stond ook onder tijdsdruk. Omdat het donker werd heeft ze mogelijk geprobeerd zo snel mogelijk te landen. De 76-jarige pilote had veel vliegervaring en was de op een na oudste pilote van het land.

Over mogelijke technische mankementen spreekt de deskundige zich nog niet uit. De definitieve resultaten van het onderzoek van de luchtvaartexpert zullen pas binnen enkele weken beschikbaar zijn.
 

Het sportvliegtuigje van Maria Cornelis, een Cessna, verdween rond 16 uur van de radar. Rond 17.30 uur werden de SeaKings van de luchtmachtbasis van Koksijde de lucht ingestuurd.

Gisteravond werd het toestel met de hulp van de cel vermiste personen teruggevonden in de omgeving van Het Jagershof, een horecazaak, en het Drongengoedbos in Ursel. Het is een zeer dichtbebost gebied, waardoor de hulpdiensten gisteravond laat het wrak niet meer konden bereiken.

De lichamen zullen waarschijnlijk pas zondag geborgen kunnen worden. Vast staat dat pilote Maria Cornelis, de oudste pilote van Vliegclub Ursel, en haar 74-jarige mannelijke passagier de crash onmogelijk konden overleven. Het toestel zou compleet uiteengereten zijn door de zware klap.

‘Het toestel werd in deze regio teruggevonden’, bevestigt Freddy Tanghe, burgemeester in Knesselare. ‘Over het aantal slachtoffers kan ik momenteel nog geen enkele uitspraak doen. Vast staat dat het toestel in de loop van de namiddag opgestegen is vanaf de vliegbasis Ursel.'

De slechte weersomstandigheden moeten een rol gespeeld hebben in de tragische afloop van de vlucht. Gisternamiddig was er lokaal een hevige sneeuwbui.

Maria Cornelis woonde in Lotenhulle, een deelgemeente van Aalter. Ze was getrouwd en had al klein- en achterkleinkinderen. Hoewel ze pas op haar 45ste met vliegen begon, had ze veel ervaring opgebouwd.

In een eerder interview met onze krant vertelde ze dat ze nog altijd elke week de lucht in ging, vertrekkend vanop de vlieghaven van Ursel. Dirk Schrijver, voorzitter van de vliegclub Ursel, wilde gisteravond omstreeks 22.30 uur nog geen enkele commentaar kwijt.

‘Ik beschik momenteel over te weinig informatie om enige verklaring af te leggen’, vertelde de man aan de telefoon.Verder onderzoek zal meer klaarheid moeten brengen.’