GRENADA - De Fransman David Frétigné (Yamaha) bij de motoren, de Brit Colin McRae (Nissan) bij de auto’s en de Nederlander Tonie Maessen hebben zondag tijdens de derde etappe van de Dakar-rally, een 10 km lange special nabij Granada, de zege binnengehaald.
De overwinning van McRae lag in de lijn der verwachtingen omdat het parcours veel weg had van een rallywedstrijd, een kolfje naar de hand van de wereldkampioen van 1995 in deze discipline.

,,Ik maakte enorm veel plezier, de wagen rijdt als een droom'', aldus de Schot. ,,Ik richtte me niet alleen op ritwinst. Het was vooral zaak om een startpositie bij de eersten te veroveren met het oog op de rit van morgen/maandag tussen Rabat en Agadir in Marokko. Ik vermoed immers dat er dan niet veel mogelijkheden zullen zijn om in te halen in de special.''

Bij de motoren toonde de Fransman David Frétigné zich net als tijdens de superspecial in de eerste rit ook vandaag/zondag de snelste van het hele pak. Voor de tweevoudige wereldkampioen enduro (1999 en 2001) was het al de vijfde specialoverwinning in de twee jaar dat hij aan de Dakar-rally deelneemt.

Toch kwam de zege voor de Fransman enigszins onverwacht. ,,Het verbaasde mij dat mijn kleine Yamaha op dit terrein kan wedijveren met de krachtige KTMs'', verwees hij naar de kleinere cilinderinhoud van zijn motor vergeleken met die uit de Oostenrijkse renstal (respectievelijk 450 cc en 660 cc).

De Nederlander Hans Bekx won de derde etappe bij de vrachtwagens. Bekx, Willems en Maessen (DAF) haalden het voor de Russische Kamaz van Ilgizar Kabirov (op 9 seconden) en de DAFs van de broers Derooy, waarvan één met Tom Colsoul (op 21 sec.) en de andere met Dany Colebunders (op 24 sec.), respectievelijk derde en vierde.

In het algemene klassement blijven Bekx/Willems/Maessen, die ook al de eerste rit hadden gewonnen, aan de leiding.

Na deze special moesten de deelnemers nog een 563 km lange verbindingsrit afwerken naar het Marokkaanse Rabat.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig