BRUSSEL - Het is nu wetenschappelijk bewezen: vrouwen zijn vooral geïnteresseerd in de verstandelijke vermogens van een man, terwijl intelligentie bij vrouwen eerder een rem kan zijn om aan de man te komen. Dat blijkt uit een Brits wetenschappelijk onderzoek dat binnenkort wordt gepubliceerd het vakblad Journal of Pesonality and Individual Differences.

Vorsers aan de universiteiten van Bristol, Aberdeen, Glasgow en Edinburgh hebben het IQ van bijna duizend elfjarige kinderen gemeten en bekeken zo'n veertig jaar later of die kinderen intussen een aan levenspartner waren geraakt.

Bevestiging

Het resultaat bevestigt wat velen al vermoedden: vrouwen kijken bij het zoeken naar een partner vooral naar diens intelligentie. Dat betekent dat jongens met een hoog IQ het minste problemen hadden bij het vinden van een partner. Zo blijkt in de hoogste socio-economische klasse 88 procent van de mannen getrouwd te zijn, tegen 80 procent bij de laagste sociale klasse.

Maar bij vrouwen doet zich het omgekeerde verschijnsel voor: de elfjarige meisjes die in de IQ-test goed scoorden, blijken op latere leeftijd minder gemakkelijk een man te vinden dan leeftijdsgenoten die minder begaafd waren en al op hun zestiende van school gingen.

De cijfers liegen er niet om: voor elke 16 punten meer op de IQ-schaal, maken mannen 35 procent meer kans om een partner te vinden. Bij vrouwen ligt dat precies omgekeerd: hun kans op een vaste relatie of huwelijk daalt juist met 40 procent voor elke 16 punten dat hun IQ hoger ligt dan het gemiddelde.

Uitleg

Volgens sociologen die werden ingeschakeld om de resultaten van het onderzoek toe te lichten, komt dat omdat mannen die het ver schoppen het liefst trouwen met een vrouw die hen doet denken aan hun moeder, die zichzelf wegcijfert en de man een geborgen gevoel geeft terwijl de man zijn loopbaan verder uitbouwt.

Maar een van Engelands bekendste (vrouwelijke) relatiedeskundigen stelt vast dat veel mannen ,,gewoon liever geen vrouw willen die intelligenter is dan zij" en dat mannen ook ,,minder gauw bereid zijn de rol van huisman te spelen om de echtgenote een carrière te gunnen".

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig