Stevaert wil in loon chirurgen snijden
Foto: rr
BRUSSEL - SP.A-voorzitter Steve Stevaert wil de verloning van dokters-specialisten herzien zodat buitensporig goed betaalde cardiologen en chirurgen moeten inleveren ten voordele van specialisten die het met veel minder moeten stellen. ,,We kunnen de gezondheidssector toch moeilijk dwingen te saneren, als we excessen blijven toelaten'', zegt Stevaert in een gesprek met het Nieuwsblad op Zondag. Het voorstel valt niet in goede aarde bij Mark Moens van de Belgische Vereniging van Arstensyndicaten (BVAS).

De SP.A-voorzitter plant in 2005 een ,,vijfkamp'' om het budget voor volksgezondheid - dat jaarlijks mag stijgen met 4,5 procent - binnen de perken te houden. Een forfaitair tarief voor dezelfde medische ingrepen en een meer doordacht geneesmiddelenbeleid zijn al op de sporen gezet. Nu voegt Stevaert daar een derde strijdpunt aan toe: een correctere vergoeding van geneesheren-specialisten.

,,Voor mij mag een dokter goed verdienen'', zegt de SP.A-voorzitter. ,,Een oncoloog (kankerspecialist) moet heel hard studeren, verdient goed zijn brood, maar heef het niet overdreven breed. Het zijn vooral de mecaniciens onder de specialisten - chirurgen, cardiologen - die buitensporig goed verdienen. Tot 25 à 30 miljoen Belgische frank per jaar. Die excessen moeten eruit.'' Stevaert vraagt minister van Sociale Zaken Demotte daarom de nomenclatuur van prestaties te herschikken, zodat het mogelijk wordt de hoogste vergoedingen af te toppen, en wie slecht betaald wordt, wat meer te geven. ,,Vaak is er nu een samenlopend belang tussen ziekenhuis en chirurg, want hoe meer de chirurg eraan overhoudt, hoe meer hij aan het ziekenhuis moet afdragen. Dat moet veranderen als we de gezondheidszorg betaalbaar willen houden.''

Complexer dan Stevaert voorstelt

Mark Moens van de Belgische Vereniging van Arstensyndicaten gaat niet akkoord met het voorstel van Stevaert. ,,Het is niet de goede manier om bijkomende middelen te verwerven om de laagverdieners onder de artsen op te waarderen.

,,Stevaert gooit alles op één hoop. De zaken zitten veel complexer in elkaar dan hij het voorstelt. Het aantal artsen dat zo buitengewoon veel verdient, is erg beperkt. Het gaat vaak ook om zeer gerenommeerde mensen, en niet zomaar de doorsnee artsen", legt Moens uit.

,,Die mensen zwaar aanpakken levert dan ook geen groot financieel voordeel op, aangezien zij met te weinig zijn. De laagverdieners daarentegen zijn heel wat talrijker en zouden in het slechtste geval enkele euro winnen", vervolgt Moens. Hij vreest ervoor dat de gerenommeerde hoogverdieners naar het buitenland zouden trekken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig