WASHINGTON - Zacarias Moussaoui, de eerste persoon die is aangeklaagd wegens de aanslagen op New York en Washington op 11 september, is vanmiddag om 15.00 uur (onze tijd) voorgeleid voor een federale rechtbank in Alexandria in de staat Virginia.
De Fransman van Marokkaanse afkomst zegt onschuldig te zijn aan de hem tenlastegelegde zes feiten. Voor vier ervan kan hij de doodstraf krijgen. De rechter bepaalde dat het proces tegen hem op 14 oktober zal beginnen.

Moussaoui werd op 11 december, precies drie maanden na de aanslagen, in staat van beschuldiging gesteld. Hij wordt ervan verdacht actief te hebben deelgenomen aan het terroristische complot dat leidde tot zelfmoordaanslagen met vliegtuigen op het World Trade Center in New York en het Pentagon in Washington. Hij zou onder meer in 1998 een training hebben gevolgd in een kamp van Bin Ladens terroristische organisatie Al-Qaeda in Afghanistan.

Moussaoui zit al vast sinds 16 augustus. Bij de vier kapingen op 11 september waren negentien kapers betrokken. Moussaoui werd aanvankelijk door justitie in de VS als 'de twintigste kaper' beschouwd. Een vliegschoolhouder vertrouwde het niet toen de Fransman alleen geïnteresseerd bleek te zijn in rechtdoor vliegen en het nemen van bochten en niet in opstijgen en landen. Hij waarschuwde de politie. Die hield Moussaoui aan omdat zijn papieren niet klopten.