AMSTERDAM - Fortis komt zijn bod na op Moeara Enim, houdstermaatschappij van aandelen Koninklijke Olie. Het Belgisch-Nederlandse financiële conglomeraat heeft 93,4 procent van de gewone aandelen in handen.
Bij het uitbrengen van het bod in oktober stelde Fortis dat het zijn bod gestand zou doen als het 90 procent van de aangeboden aandelen in bezit zou krijgen. De aandelen van Moeara Enim zijn voor Fortis interessant, omdat ze veel goedkoper zijn dan de originele stukken Koninklijke Olie. Dat komt door een dreigende heffing van de belastingdienst en minder handel in het aandeel Moeara.

Het bod van Fortis had betrekking op ruim 55 miljoen aandelen ter waarde van ruim 3 miljard euro. Branchegenoot ING liet vorige maand weten niet op de aanbieding in te gaan. ING houdt 4,8 procent van de stukken, ter waarde van ongeveer 150 miljoen euro.

De overname heeft voor alle partijen voordeel. Met de verkoop van hun aandeel omzeilen de effectenhouders van de maatschappij de belastingheffing. Van Fortis krijgen ze namelijk in ruil voor hun stukken Moeara aandelen Koninklijke Olie terug tegen 99,5 procent van de intrinsieke waarde. Fortis houdt aan de transactie een bruto-opbrengst van ongeveer 15 miljoen euro over.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig