LUSAKA - Levy Mwanawasa, de kandidaat van de Zambiaanse regeringspartij MMD, is vandaag beëdigd als nieuwe president van Zambia. De oppositie beschuldigt de MMD er echter van te hebben gefraudeerd bij de verkiezingen
De beëdiging van Mwanawasa kon pas doorgang vinden nadat het hooggerechtshof een eis van zeven oppositiepartijen om de inhuldigingsceremonie uit te stellen, had verworpen. De oppositiepartijen wilden eerst een onderzoek naar de verkiezingsfraude. Rechter Peter Chitengi wees het verzoek van zeven oppositiepartijen af als ,,prematuur''. Het hof is niet bevoegd om het uitroepen van een winnaar tegen te houden, zei hij.

Mwanawasa versloeg zijn belangrijkste rivaal Anderson Mazoka volgens een voorlopige uitslag met een verschil van bijna 35.000 stemmen. Dinsdag leidde onvrede over het uitblijven van de verkiezingsuitslag tot demonstraties en rellen.

In zijn inaugurale rede zei de 53-jarige Mwanawasa, die door aftredend president Frederick Chiluba als zijn opvolger is aangewezen, dat hij alle Zambianen zal vertegenwoordigden en ervoor zal zorgen dat het gewoonlijk vreedzame land rustig blijft. ,,Nu ik als president ben beëdigd zal ik de grondwet beschermen en erop toezien dat de uitslag van de verkiezingen wordt geëerbiedigd'', aldus de nieuwe president.

De oppositie zegt dat de regerende Beweging voor Meerpartijen Democratie (MMD) van aftredend president Chiluba stemmen heeft vervalst. In een reactie op de gerechtelijke uitspraak zei Christon Tembo, een voormalige legerleider die aan het hoofd staat van het Forum voor Democratie en Ontwikkeling, dat de oppositie haar protest zal voortzetten, zowel op straat als voor de rechtbank. ,,We hebben geen andere keus meer dan onze mensen in het land te mobiliseren en de protesten te verhevigen (...) tot we de nieuwe regering die zichzelf schaamteloos wil installeren, tot rede brengen.'

Dinsdag raakten duizenden oppositieaanhangers slaags met de politie nadat een nog altijd niet bevestigd bericht was verspreid dat drie leden van de oppositionele Verenigde Partij voor Nationale Ontwikkeling door activisten van de regeringspartij waren doodgeschoten. Om verdere onrust te voorkomen had de politie woensdag de toegangswegen naar het centrum van Lusaka afgesloten en bewaking ingesteld bij het gebouw van het hooggerechtshof, waar de nieuwe president werd beëdigd.

De oppositie zegt dat de uitslag is vertraagd om de MMD in staat te stellen stemmen te vervalsen. Onafhankelijke waarnemers uit binnen- en buitenland hebben ook onregelmatigheden geconstateerd. De regeringspartij en de kiescommissie zeggen dat de vertraging het gevolg is van de onverwacht hoge opkomst en logistieke problemen en ontkennen nadrukkelijk dat er sprake is van fraude.

De oppositie wordt verweten dat zij door haar verdeeldheid in de kaart heeft gespeeld van de MMD van aftredend president Chiluba, die schade had opgelopen door de hoge werkloosheid, voedseltekorten en beschuldigingen van overheidscorruptie.

Mwanawasa keert terug naar het politieke toneel na een lange pauze. Hij trad in 1994 af als vice-president omdat de regering werd beschuldigd van corruptie. Bronnen uit de regeringspartij zeggen dat de oncharismatische jurist Mwanawasa kandidaat is gesteld omdat alle betere kandidaten ontslag hadden genomen. Zij protesteerden tegen pogingen van Chiluba om een derde ambtstermijn te krijgen, wat volgens de grondwet niet is toegestaan