CANBERRA/SYDNEY - De Australische politie maakt intensief jacht op mensen die branden hebben gesticht in de omgeving van Sydney. Er zijn inmiddels 21 personen gearresteerd, veertien jongeren - de jongste negen jaar - en zeven volwassenen.
Sommigen van hen werden op heterdaad betrapt, vertelde commandant John Laycock van het team dat achter de brandstichters aan zit. Een woordvoerder van de politie zei dat er in de bosbrandgebieden rond de miljoenenstad twee ontstekingsmechanismen zijn gevonden die kennelijk gebruikt zijn bij brandstichting. Een van die ontstekers werd aangetroffen vlak bij de noordelijke buitenwijk Pennant Hill, waar gisteren een brand uitbrak die honderden huizen bedreigde.

Na veel tips uit het publiek over motorrijders die brand zouden stichten in de Blue Mountains, 60 kilometer ten westen van Sydney, zijn politiemensen in dat gebied op jacht naar verdachten.

Bij de bestrijding van de brandhaarden rond Sydney wordt de brandweer in toenemende mate gehinderd door kijklustigen. Honderden ramptoeristen versperden blusvoertuigen de weg. Veel toeschouwers reageerden agressief toen de politie hen maande het gebied te verlaten.

Het ziet er niet naar uit dat de weersomstandigheden de brandweer snel te hulp zullen schieten bij de bestrijding van de vlammen. Meteorologen voorspellen voor de komende dagen weer heet en droog weer met krachtige wind. Regen blijft uit.