BUENOS AIRES - De Argentijnse peronistische senator Eduardo Duhalde heeft gisteravond in het Congres voldoende stemmen gekregen om de president van het land te worden. Het Congres kwam bijeen om een nieuw staatshoofd te kiezen, nadat president Adolfo Rodriguez Saa zondag was afgetreden.
Duhalde kreeg 262 stemmen van het Congres. 21 congresleden stemden tegen, 18 onthielden zich. Het nieuwe staatshoofd heeft onmiddellijk de eed afgelegd voor de twee kamers van het land die in plenaire zitting waren samengebracht.

'Mijn bedoeling is vanaf vandaag om eindelijk komaf te maken met een failliet model dat de meerderheid van onze bevolking in de totale ontmoediging gestort heeft. Ik wil de basis leggen van een nieuw model dat het land in staat moet stellen om de productie terug op te starten, het werk van de Argentijnen naar waarde weet te schatten en de rijkdom op een meer rechtvaardige manier moet kunnen verdelen', zegt de zestigjarige Duhalde in zijn eerste toespraak als president.

Hij geeft ook toe dat de Argentijnse staat 'geen enkele peso' meer heeft om de afbetaling van zijn schulden na te komen, noch de betaling van de lonen en pensioenen. Hij duidt de koppeling van de Argentijnse peso aan de Amerikaanse dollar aan als grote schuldige van de huidige economische crisis. Duhalde wil met dat systeem komaf maken.

Begrip

De nieuwe president vraagt begrip van de internationale gemeenschap en laat nog verstaan dat hijzelf geen kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2003 is.