MR-onderhandelaar en uittredend minister Sabine Laruelle stelt geen exclusieven meer tegenover de PS. Dat heeft ze zaterdagavond gezegd op de RTBF.
MR-voorzitter Didier Reynders wilde zaterdag niet reageren op de nieuwe politieke situatie. De man die genoemd wordt om na Leterme het politieke terrein te betreden, gaf er de voorkeur aan zich terughoudend op te stellen.

Bij de Franstalige liberalen is voorlopig geen officiële vergadering gepland over de nieuwe politieke gebeurtenissen, al pleegt Reynders wel overleg met de verantwoordelijken van zijn partij.

Op de RTBF werd Reynders vervangen door Sabine Laruelle. Zij gaf aan dat oranje-blauw een mislukking is geworden. Belangrijk volgens haar is nu snel een regering te vormen die zich bezighoudt met de problemen van de mensen. Ze formuleerde geen exclusieven tegenover de PS.

Tijdens dezelfde uitzending merkte PS-voorzitter Elio Di Rupo op dat het kartel CD&V/N-VA niet incontournable is. 'Indien men vindt dat dat toch het geval is, moet er dan maar een regering van nationale eenheid komen', voegde hij eraan toe.

Een alternatief is de uittredende regering de mogelijkheid geven initiatieven te nemen om de dringende problemen op te lossen, poneerde Di Rupo.

CdH-voorzitster Joëlle Milquet herhaalde bereid te zijn constructief mee te blijven zoeken naar oplossingen, 'in de meerderheid of in de oppositie. Het belangrijkste is dat we zo snel mogelijk een regering hebben', zei ze.

Volgens Ecolo-voorzitter Jean-Michel Javaux moet voor een uitzonderlijke situatie ook een uitzonderlijke oplossing gezocht worden. Hij herhaalde wel niet in een regering te willen stappen met de N-VA.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in