LEUVEN - Enkele archeologen, die onder leiding van professor Mark Waelkens van de KULeuven opgravingen verrichten in het Turkse Sagalassos, hebben in 2004 op twee kilometer ten zuidwesten van de stad een nog oudere stad uit de 8ste tot 4de eeuw voor Christus ontdekt. Nieuw onderzoek heeft nu aangetoond dat het om een reusachtige, vrij dichtbevolkte stad van ongeveer 120 ha gaat, zo melden de onderzoekers vrijdag in hun nieuwsbrief.

Waelkens en co zijn al zestien jaar lang tijdens de zomermaanden actief in Sagalassos, een stad in het Turkse Taurusgebergte die tot de 7de eeuw na Christus bewoond werd. De inwoners van de pas ontdekte stad zouden die in de 4de eeuw voor Christus verlaten hebben om Sagalassos te stichten. De onderzoekers vermoeden dat ze verhuisden door watergebrek.

Afgelopen zomer werden in Sagalassos verschillende nieuwe ontdekkingen gedaan. "Sagalassos wordt stilaan een Turks Pompeii", luidt het in de Nieuwsbrief. Zo werden in een enorme villa uit de 4de eeuw voor Christus 52 ruimtes blootgelegd. In de voedselmarkt uit 167 na Christus werden twee nieuwe ruimtes ontdekt. In die ruimtes vonden de onderzoekers heel wat objecten. Het complex blijkt opgedragen te zijn aan keizer Commodus.

In de thermen van Sagalassos, een van de grootste baden uit Turkije gedateerd tussen 120 en 165 na Christus , werden nieuwe warme en lauwe ruimtes blootgelegd. In een reusachtige concertzaal, die zo’n 2000 toeschouwers kon ontvangen, werd naast het podium een platform ontdekt dat duidelijk fungeerde als VIP-ruimte. De hoofdstraat van de stad blijkt te dateren uit de periode 14 tot 37 na Christus en is een van de oudste colonnadestraten uit het oosten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig