Prins Bernhard overleden
AMSTERDAM - Prins Bernhard, de vader van de Nederlandse koningin Beatrix, is vanavond om 20.15 uur overleden. De 93-jarige Bernhard stierf aan de gevolgen van kanker.
Bij de 93-jarige prins werden twee weken geleden uitzaaiingen van een tumor gevonden in vocht dat bij de longen was weggenomen. Deze week werd bekend dat zich ook nog een tumor bij de darmen bevindt. De aandoening van de prins was volgens de behandelend geneesheren niet meer te genezen. Maandag al liet de RVD weten dat de conditie van de prins sterk achteruit ging.

Eerder vandaag werd de prins opgenomen in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC). Volgens de Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) had de prins meer last gekregen van zijn aandoeningen. "Omdat dit niet goed te behandelen was op Paleis Soestdijk, werd hij overgebracht naar het UMC".

Koningin Beatrix was bij het overlijden van haar vader aanwezig. Ook prinses Margriet, prinses Irene en Pieter van Vollenhoven waren erbij. Een groot deel van de Oranjes was eerder in de middag nog in het Koninklijk Paleis in Amsterdam voor de uitreiking van de Prins Claus Prijs. De koningin kon daarbij een dansje met een Braziliaanse zanger niet weigeren.

Het lichaam van Bernhard werd inmiddels opnieuw overgebracht naar paleis Soestdijk. Daar is ook de koninklijke familie aanwezig. Daar zal het stoffelijk overschot blijven tot de overbrenging naar Paleis Noordeinde in Den Haag. Vermoedelijk kan het publiek daar afscheid van hem nemen.