GENT - Rond 15 uur is de Gentse politie begonnen met het vrijmaken van de Kastanjestraat. Die was vannacht door een groep krakers versperd met kasten, matrassen en grof vuil. Nu wordt het afval weggeveegd door een bulldozer, onder luid protest van een achttal krakers die zich op het dak van een woning verschanst hebben.

De krakers protesteren tegen het vernieuwingsproject van het stadsbestuur 'Zuurstof voor de Brugsepoort'. Dat voorziet onder meer dat oude arbeiderswoningen zal gesloopt worden en plaats maakt voor sociale woningen, appartementen en een park. Sinds enkele maanden hebben krakers de bedreigde woningen in de Brugsepoort bezet. Het stadsbestuur had hen per brief meegedeeld dat zij voor 1 december die woningen moesten verlaten.

De krakers metselden vannacht ook de deur van de Gentse Maatschappij voor Huisvesting dicht, net als die van de kabinetsmedewerker van schepen Karin Temmerman die de leiding van het vernieuwingsproject heeft. Vier krakers drongen ook de burelen van het Stadsontwikkelingsbedrijf binnen en verschansten zich daar tot zij door de politie werden opgepakt. Bovendien werd ingebroken in een van de laatste bewoonde huizen in de Kastanjestraat. Daar werd de inboedel overhoop gehaald en werden de meubels meegenomen.

,,Over de schreef''

Het stadsbestuur is allesbehalve opgezet met de acties. ,,Wij kunnen aanvaarden dat er op een vreedzame wijze geprotesteerd wordt, maar wat vannacht gebeurd is, gaat over de schreef", zei burgemeester Frank Beke op een persconferentie in het stadhuis. ,,De mensen die in de Kastanjestraat zijn ingebroken zijn door buurtbewoners herkend en zullen vervolgd worden. Hetzelfde zal gebeuren met de personen die de woning van de medewerker van mevrouw Temmerman hebben dichtgemetseld, en met de vier krakers die in het Stadsontwikkelingsbedrijf zijn binnengedrongen. Naast die vier mensen zijn nog eens 19 anderen opgepakt in de buurt van de Kastanjestraat."