STAMFORD - De Finse gsm-producent Nokia heeft haar leiderspositie in het derde kwartaal verstevigd. Nokia heeft nu een marktaandeel van 30,9 procent. Het Zuid-Koreaanse Samsung heeft in het derde kwartaal wereldwijd voor het eerst meer gsm's verkocht dan de Amerikaanse producent Motorola en is nu tweede. Dat berekende het onderzoeksbureau Gartner.

Samsung verkocht in het derde kwartaal 22,9 miljoen gsm's, goed voor een marktaandeel van 13,8 procent. Motorola verkocht in dezelfde periode 22,4 miljoen stuks, of een marktaandeel van 13,4 procent.

Nokia versterkte zijn positie voor de tweede keer in zes maanden, geholpen door lagere prijzen en nieuwe modellen. De Finse fabrikant verkocht wereldwijd 51,7 miljoen mobiele telefoons, en heeft daarmee een marktaandeel van 30,9 procent. Dat is wel nog steeds minder dan in de zomer van 2003, toen het marktaandeel 34,2 procent bedroeg. Op de vierde plaats staat Siemens, met een marktaandeel van 7,6 procent.

De gsm-markt trekt wereldwijd aan, met 167,1 miljoen verkochte toestellen van juli tot eind september, aldus Gartner. Traditioneel is het vierde kwartaal, met kerst en nieuwjaar, de belangrijkste periode voor de gsm-verkoop. Gartner verwacht dat voor het hele jaar 18 procent meer gsm's zullen worden verkocht.