Vlaamse werkloosheidsgraad op 8,72 procent
BRUSSEL - In november telde Vlaanderen 233.575 werkzoekenden. Dat zijn er 11,9 procent meer dan in november vorig jaar. Van hen ontvingen 169.537 een uitkering. De werkloosheidsgraad -de verhouding tussen het aantal werkzoekenden en de beroepsbevolking- komt in november uit op 8,72 procent. Dat meldt het kabinet van Vlaams minister van Werk Frank Vandenbroucke.

Het kabinet verklaart de toename van het aantal werkzoekenden doordat recent ook ouderen en PWA-werknemers in de statistieken worden opgenomen. ,,De opwaartse trend is geen indicatie voor een verslechtering van het klimaat op de arbeidsmarkt", staat in de persmededeling.

Van de mannen in Vlaanderen is 7,07 procent werkloos, tegenover 10,85 procent van de vrouwen. De PWA-werknemers zijn vooral vrouwen, dus steeg deze categorie het sterkst (+15,5 procent).

Het aantal laaggeschoolde werkzoekenden groeide in november met 13,4 procent, terwijl bij de hooggeschoolden de toename vertraagde tot 9,8 procent.

Per regio valt vooral de toename van het aantal werklozen op in het arrondissement Turnhout (+19,1 procent), Tongeren (+19,1 procent), Hasselt (+15,4 procent) en Aalst (+14,7 procent).