Bombardier schrapt 2.200 extra banen
Foto: michel vanneuville
MONTREAL - Het Canadese transportconcern Bombardier gaat in zijn afdeling spoorvoertuigen wereldwijd nog eens 2.200 banen schrappen. Dat heeft Bombardier vandaag bekendgemaakt. Vermoedelijk blijft Brugge buiten schot, zegt Luc Logghe van ACV-metaal.

Met de maatregel wordt de geplande herstructurering nog uitgebreid. Dat moet omwille van de beperkte groeiprognoses in de Europese kernactiviteit, legt Bombardier uit.

De geplande banenafbouw zal nu tegen april 2006 in totaal 7.600 of 21 procent van het aantal werknemers bij Bombardier Transportation treffen. Alleen al in Duitsland zouden nog eens 850 banen verdwijnen.

Brugge

Bij Bombardier Transportation in Brugge vindt vanmiddag een speciale ondernemingsraad plaats. Dan komt er volgens vakbondsman Logghe mogelijk een toelichting. Vermoedelijk blijft Brugge buiten schot na een reeks maatregelen uit het verleden en door het volle orderboek tot 2007.

,,Mogelijks zitten de eerder aangekondigde ontslagen in Duitsland en Groot-Brittannië al in de cijfers", zegt ACV-vakbondssecretaris Luc Logghe. ,,In die twee landen sluit telkens één vestiging. In Duitsland alleen betekent dat circa 800 afvloeiingen."

Logghe wijst ook naar het personeelsfeest, waar gezegd werd dat de toekomst in Brugge gunstig bleek. ,,Het orderboek bevat voldoende werk tot 2007", verduidelijkt Logghe. ,,Dat komt ondermeer door de bestelling van de dubbeldekrijtuigen van de NMBS. Na 2007 hopen we op een bestelling voor het Gewestelijk Expressnet (GEN) voor Brussel. In het nabije verleden heeft Brugge ook 140 bedienden afgedankt en er staan enkele gebouwen en terreinen te koop met het oog op een kostprijsbesparing."

Bij Bombardier Transportation in Brugge werken bijna 1.000 personen van wie 550 arbeiders.