In Rusland is zondag weer een militair transportvliegtuig verongelukt. Alle elf inzittenden van de Iljoesjin-76 kwamen om het leven. Het viermotorige toestel stortte neer kort na het opstijgen vanaf de luchthaven van Mirny in Siberië.
De oorzaak van het ongeluk wordt onderzocht. Het toestel was net losgekomen van de grond, toen het naar rechts overhelde, een obstakel raakte en explodeerde, zei een woordvoerder van het ministerie van binnenlandse zaken. De Il-76 kwam ongeveer twee kilometer van het einde van de startbaan terecht in een open veld. Op de grond raakte niemand gewond.

Het gaat om het tweede ongeluk met een Il-76 op minder dan een maand tijd. De Russische luchtmacht hield alle vliegtuigen van dit type tijdelijk aan de grond nadat op 7 oktober een motor van een toestel was afgebroken toen de piloot bij de start vol gas gaf.

De Il-76 is het belangrijkste transporttoestel in de Russische militaire luchtvloot. Het is niet het enige toestel waarmee problemen zijn. Eerder dit jaar moest de luchtmacht haar MiG-29 gevechtsvliegtuigen nakijken en repareren nadat een toestel een staart had verloren. De staart bleek door corrosie te zijn aangetast.

Rusland geeft de laatste jaren weer meer geld uit aan defensie, maar de luchtmacht heeft nauwelijks nieuwe vliegtuigen. Veel toestellen dateren nog uit de tijd van de Sovjet-Unie.