Familie wil rechten op 'merk' Bob Marley
De nabestaanden van Bob Marley willen de exclusieve rechten op het 'merk Marley'. Het illegale gebruik van de naam, beeltenis en muziek van de overleden zanger brengt jaarlijks naar schatting zeshonderd miljoen dollar op. De officiële inkomsten bedroegen in 2007 slechts vier miljoen dollar.
De familie van Marley heeft een bedrijf ingeschakeld dat hun merkrecht moet beschermen. Het voornemen doet veel stof opwaaien onder fans van de Jamaicaan. Zij vinden het commercialiseren van hun idool niet passen bij het gedachtegoed van de zanger. Marley hield niet van materialisme en droeg de Rastafari-lijfspreuk 'een met de natuur' uit.

De familie van Marley volgt het voorbeeld van de nabestaanden van sterren als Elvis Presley en Michael Jackon. Presleys imperium bracht vorig jaar zo'n 55 miljoen dollar op. In 2010 moeten onder andere koptelefoons, instrumenten en restaurants deel gaan uitmaken van het Marley-merk.

Bob Marley overleed in 1981 op 36-jarige leeftijd aan kanker. Hij werd bekend met nummers als 'Sun is shining', 'One love' en 'Get up, stand up'.