Thomas Vermaelen neemt afscheid van Ajax
Foto: yorick janssens
De supporters van de Nederlandse voetbaleersteklasser Ajax Amsterdam hebben zondagmiddag tijdens de rust van de thuiswedstrijd tegen Feyenoord afscheid genomen van Thomas Vermaelen. De Rode Duivel vertrok afgelopen zomer naar Arsenal en presteert daar uitstekend. De 23-jarige verdediger maakte al vier competitietreffers en werd bij zijn nieuwe club tot twee keer toe verkozen als speler van de maand.
Vermaelen belandde op zijn vijftiende in de jeugdopleiding van Ajax. Hij debuteerde op 15 februari 2005 tijdens de uitwedstrijd tegen Volendam in de hoofdmacht van de Amsterdamse club. 'Ik heb veel aan deze club te danken', sprak de verdediger de supporters van Ajax toe. 'Ik ben jullie enorm dankbaar voor alle steun. Hopelijk tot weerziens.' Ajax veegt de vloer aan met Feyenoord

Ajax maakte korte metten met eeuwige rivaal Feyenoord. De Amsterdammers wonnen met 5-1, mede dankzij twee rode kaarten bij Feyenoord.

De klassieker tussen de twee Nederlandse topclubs was voor het eerst sinds enkele jaren ook op sportief vlak een topper: bij winst kon Feyenoord naast Ajax op de derde plaats komen.

Op het veld was er echter een duidelijk klasseverschil merkbaar. Feyenoord was de speelbal van zijn rivaal, zeker toen het bij 1-0 (een frommelgoal van De Zeeuw) met zijn tienen voortmoest. Babovic had Vertonghen met zijn elleboog geraakt in een luchtduel.

Meteen na de rust scoorde Emanuelson de 2-0 met een strakke volley, wat later zette Van der Wiel de 3-0 op het bord na een 1-2 met Pantelic, ook goed voor de assist bij de 1-0 en 4-1. Feyenoord was een vogel voor de kat en eindigde met negen na rood voor keeper Van Dijk. Topschutter Suarez mocht vanaf de penaltystip ook zijn doelpuntje meepikken.