Laurens Sweeck pakt zilver op EK junioren
Foto: belga
De Franse topfavoriet Emilien Viennet heeft op het EK veldrijden in Hoogstraten goud veroverd bij de junioren. Laurens Sweeck pakte op 11 seconden zilver, en de Nederlander Michiel van der Heijden finishte op 23 seconden als derde.
Viennet, winnaar van de eerste WB-manche van het seizoen in het Italiaanse Treviso, ging van bij de start volop door, en reed nagenoeg de hele wedstrijd alleen op kop. Op het einde naderde eerstejaars Sweeck nog, maar hij strandde op 11 seconden.

'Ik ben bewust heel snel gestart', verklaarde Viennet. 'Het was niet evident om de hele wedstrijd lang vol door te gaan. Ik heb dan ook even getemporiseerd, maar toen Sweeck in de slotfase naderde, moest ik toch weer à bloc gaan.'

'Ik ben heel tevreden met deze zilveren medaille', zei Laurens Sweeck. 'Het is niet veel eerstejaars gegeven om dat te presteren. Het tempo dat Viennet oplegde, lag te hoog. Deze prestatie is in ieder geval een bevestiging van het feit dat ik internationaal al meespeel, zoals ik dat ook al in Ruddervoorde en op de Koppenberg had getoond.'

De Belgen

Naast Sweeck reden ook de andere Belgen een degelijke wedstrijd. Jens Adams, de broer van Joeri, eindigde in zijn eigen dorp op de zesde plaats. Jens Vandekinderen werd elfde en bleef ploegmaat Gianni Vermeersch net voor.

Uitslag
1. Emilien Viennet (Fra), in 40:51
2. Laurens Sweeck op 0:11
3. Michiel van der Heijden (Ned) 0:23
4. Mike Teunissen (Ned) 0:42;
5. Gert-Jan Bosman (Ned) 0:48;
6. Jens Adams;
7. Emiel Dolfsma (Ned) 0:51;
8. Matej Lasak (Tsj) 0:53;
9. Michael Boros (Tsj) 1:01;
10. Danny van Poppel (Ned) 1:06;
11. Jens Vandekinderen 1:11;
12. Gianni Vermeersch 1:23;
13. Lars Förster (Zwi);
14. Tomas Paprstka (Tsj) 1:25;
15. Daniel Vesely (Tsj) 1:29;