Driekwart burgemeesters wil verkeersbord tegen quads
Foto: rr
Bijna driekwart van de stads- en gemeentebesturen is voorstander van een verkeersbord tegen quads. Dat blijkt uit een enquête van De Zondag. Staatssecretaris voor Mobiliteit, Etienne Schouppe (CD&V), wil zo'n verkeersbord invoeren, na overleg met gemeenten en belangengroepen.
Momenteel is er in het algemeen verkeersreglement niets voorzien voor quads, terwijl sommige steden zoals Antwerpen zijn begonnen met in het centrum quads te verbieden bij politiereglement. Mobiliteitsorganisatie Touring reageert ontstemd. De organisatie wijst erop dat lokale overheden niet op eigen houtje het verkeersreglement kunnen aanpassen.

Ook staatssecretaris Schouppe verkiest een algemeen verkeersreglement voor quads, met inbegrip van een nieuw verkeersbord. Hij krijgt hiervoor de steun van een meerderheid van de burgemeesters, zo blijkt uit een rondvraag van De Zondag.

De meeste burgervaders willen eindelijk duidelijkheid, zo'n driekwart is tevreden met een verkeersbord dat een verbod kan opleggen. Enkele burgemeesters merken wel op dat er een speciale regeling moet komen voor landbouwers. Vooral in landelijke gebieden blijkt het onderscheid tussen recreanten en boeren moeilijk te maken.

Zo'n 24 procent van de burgemeesters is dan weer niet gewonnen voor een verbod op quads. Tegenstanders wijzen op de moeilijkheden bij de handhaving van het verbod.