Club alleen aan de leiding
Foto: belga
Club Brugge staat na de tiende speeldag alleen op kop. Het profiteerde maximaal van de nederlaag van Standard door Kortrijk met lege handen huiswaarts te sturen (4-1). Anderlecht kan vanavond nog tot op één puntje naderen, maar dan moet het wel winnen van Germinal Beerschot.
Zo snel kan het dus gaan in het voetbal. Vorige zondag zat blauw-zwart nog in zak en as na de zware 3-0-nederlaag in Gent. Trainer Mathijssen vroeg achteraf een zes op zes, en heeft die ook gekregen. Club kwam eerst op achterstand, maar invaller Clement maakte snel gelijk. Uiteindelijk zou een uitsluiting de bezoekers zuur opbreken.

Mathijssen bracht ondanks de 2-0 zege tegen Zulte Waregem wat wijzigingen aan. Blondel bleef aan de kant, Chavez kwam rechts op het middenveld. De Peruaan zag net als de enthousiaste toeschouwers dat de eerste helft als een rollercoaster voort denderde.

Kortrijk begon goed aan de match en opende al na tien minuten. Coulibaly stuurde mooi diep, Bakx zette voor vanaf de zijlijn en Hempte kopte fraai binnen. Het had zowaar 0-2 kunnen worden, maar Stijnen redde sterk op een kopstoot van Kums. Niet dat Brugge op zijn lauweren rustte. Calvo diende een kopbal van Sonck van de lijn te bezemen, ook Mollez moest het betere vuistwerk bovenhalen.

Penalty

Al na twintig minuten moest Mathijssen ingrijpen: een licht geblesseerde Simaeys werd naar de kant gehaald, Clement kwam in. Net als afgelopen woensdag sorteerde dat vrijwel onmiddellijk effect. Dirar schilderde de bal perfect op het hoofd van de invaller, die mooi in de verste hoek binnendropte. Weinig later stond Club op voorsprong, al had het daarvoor wel een vederlichte penalty nodig. Demets liet zich knullig de bal afsnoepen door Akpala, en daarna was er licht contact. Wouters wees naar de stip, Leko zette feilloos om. Chavez had voordien ook al op de paal geknald, om maar te zeggen dat er heel wat te beleven viel in het Jan Breydelstadion.

Sonck

De tweede helft begon onder een slecht gesternte voor Kortrijk. Brecht Verbrugghe beging een overtreding en kreeg een gele kaart. Omdat hij in de eerste helft al een karton had gekregen - hij had zich bijzonder boos gemaakt omwille van een te hoog geheven voet van Dirar - betaalde hij daar een zware tol voor. De verdediger mocht voortijdig douchen.

Met een man meer bleven de kansen aanrollen voor Brugge. Sonck probeerde het een paar keer op rij, maar de bal wilde er niet in. De bezoekers probeerden wel nog mee te voetballen, met wisselend succes.

De 3-1 was logisch, en viel op het uur. Een gretige Sonck liep zich intelligent vrij op aangeven van Chavez, Akapala was sneller dan zijn bewaker en tikte aan de eerste paal binnen. Club op rozen. Voor het eerst dit seizoen scoorde het meer dan twee keer in eigen tempel, en dat plezierde de supporters zeer.

Van Heerden mocht nog zijn wederoptreden maken, en ook dat werd op luid applaus onthaald. Akpala plaatste het orgelpunt met een vierde treffer.