De Gucht looft seculier Turkije
Foto: wvv
ANKARA - Tijdens zijn bezoek aan Turkije heeft de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Karel De Gucht, in een opiniestuk in de Turkse krant Hurriyet gepleit voor een seculier Turkije. ,,De lekenstaat die Mustafa Kemal Atatürk, stichter van de Turkse staat, vooropstelde, respecteert de religie van alle burgers. Dat principe sluit aan bij de Europese idealen'', aldus De Gucht.
Politici zijn geen clerici, ze moeten onpartijdig staan ten aanzien van alle burgers, klinkt het. ,,Individuele vrijheid betekent dat verscheidene meningen vrij mogen worden geuit. Verschillende gemeenschappen tonen pas respect voor elkaar als individuele vrijheid echt mogelijk is, zonder enige vrees'' voor represailles, zegt De Gucht.

Hij verwijst in dit verband onder meer naar de Berliner Oper, die enkele maanden geleden besloot een bewerking van de opera Idomeneo van Mozart te schrappen omdat de profeet Mohammed erin werd afgebeeld. Het operahuis vreesde acties van radicale moslims.

Die radicale islam heeft de voorbije jaren in Europa de toenemende islamfobie gevoed, meent de buitenlandminister. Hij betreurt het feit dat heel wat vredelievende moslims hiervan de dupe worden. Hij roept alle Europese moslims, maar ook Turkije, op daarom voluit het principe van de individuele vrijheid van mening en van religie te steunen en elke vorm van geweld in naam van de islam duidelijk te veroordelen.

De Gucht verwijst voorts naar de rechten en mogelijkheden die moslims in België krijgen (Moslimexecutieve, bouw van moskeeën ...) . Toch kan de integratie van moslims in ons land nog beter, klinkt het. De minister zou graag zien dat er meer islamitische studenten afstuderen aan Belgische scholen en universiteiten, dat gemengde huwelijken de norm worden, dat er meer gemengde verenigingen en buurten ontstaan.

,,De Europese Unie mag zeker geen unie zijn waarin de verschillende gemeenschappen naast elkaar leven, maar eerder een dynamische mix waarin samenwerking centraal staat'', besluit de VLD-bewindsman.