JERUZALEM - De Palestijnen moeten ,,onmiddellijk'' hun eigen staat uitroepen en om internationale erkenning vragen. Dit heeft de Palestijnse parlementsvoorzitter Ahmed Qorei gezegd. Volgens hem hebben ,,beide partijen en de internationale gemeenschap'' inmiddels verklaard dat de Palestijnen recht hebben op een eigen staat.
Qorei zei donderdag in een vraaggesprek met de Israëlische radio dat de Palestijnen hun staat moeten proclameren. ,,De acht jaar durende 'overgangsperiode' waarin de Palestijnen lijden, het is te veel. En de veertien maanden van blokkades van Palestijnse dorpen en steden en de collectieve afstraffing van de bevolking, het is te veel'', aldus Qorei.

Tactische zet

De uitroeping van een eigen staat is een diplomatieke troefkaart van de Palestijnen die verregaande gevolgen heeft voor de wijze waarop het conflict over Palestina wordt benaderd. Het zou bijvoorbeeld landen die bemiddelen in het Midden-Oosten dwingen keihard achter de Palestijnen te gaan staan. Israël zou anderzijds claimen dat het niet langer is gehouden aan de schaarse vruchten van het in 1993 begonnen vredesproces.

De Palestijnse leider Arafat wilde in september vorig jaar de Palestijnse staat proclameren maar deed dat niet onder druk van de Amerikanen. In 1988 had hij op een conferentie in Algiers al met veel bombarie verklaard de Palestijnse staat te stichten.

Hij deed dat daar op basis van VN-resolutie 242. Dat was voor Arafat de eerste erkenning van de joodse staat omdat de resolutie van de Israëli's eist dat zij zich achter de grenzen van hun joodse staat terugtrekken. Israël heeft dat tot op heden nog steeds niet gedaan.

Het moment van Qorei om met de uitroeping van de staat te dreigen is volgens waarnemers gekozen tijdens pogingen van de westerse landen om steun in het Midden-Oosten te krijgen voor hun politiek tegen Afghanistan. De westerse landen zouden door erkenning te weigeren in diepe verlegenheid worden gebracht bij hun strijd in de islamitische wereld tegen terrorisme.