RAMALLAH - Israëlische militairen hebben woensdagavond twee Palestijnse politieagenten gedood. Volgens Palestijnse bronnen werd in de plaats Kalkilia op de Westelijke Jordaanoever een politiepost getroffen door een granaat. Het leger houdt delen van Kalkilia al ruim twee weken bezet. Donderdag zijn twee Palestijnen in Tulkarem op de Westelijke Jordaanoever gedood door een raket die was afgeschoten door een Israëlische gevechtshelikopter.
Volgens Palestijnen die van de aanval vanmorgen getuige waren, werden drie raketten op een auto afgevuurd. Een van de drie inzittenden verbrandde levend in de wagen. De twee anderen werden vanuit de helikopter beschoten, toen zij uit het brandende voertuig vluchtten. Een van hen kwam daarbij om, de ander raakte ernstig gewond. Volgens het dagblad Ha´aretz hebben Israëlische militairen de gewonde meegenomen. Bij de aanval raakten ook twee Palestijnse meisjes licht gewond.

De slachtoffers zouden lid van Hamas zijn geweest. Zij waren op weg naar de regio Sharon voor een zelfmoordaanslag, aldus bronnen binnen de Israëlische inlichtingendienst. Het Israëlische leger weigerde commentaar.

Fatah-beweging

Het Israëlische leger heeft woensdag op de Westelijke Jordaanoever twee leden van de Fatah-beweging van de Palestijnse leider Arafat gedood. Dit gebeurde bij de palats Homesh, tussen Nablus en Tulkarem.

Palestijnse artsen meldden dat de militairen het vuur openden op de twee slachtoffers, nadat deze een auto met een Israëlische nummerplaat hadden beschoten.

Hamas

Israël heeft woensdag twee Palestijnen geliquideerd. Het gaat om twee leden van de radicale islamitische beweging Hamas. Dat is uit Palestijnse bron vernomen.

Een raket, afgeschoten door een Israëlische helikopter, trof het huis van Jamil Jadallah in Hebron op de Westelijke Jordaanoever. Hij was een van de leiders van de gewapende vleugel van de Hamas.

Een woordvoerder van de Israëlische strijdkrachten heeft de aanval toegegeven. Jadallah zou veranwoordelijk zijn voor de dood van twee Israëlische kolonisten. Ook zou hij betrokken zijn geweest bij de aanslag op een disco in Tel Aviv in juni, waarbij 22 mensen het leven verloren.

In Tulkarem in het noorden van de Westbank kwam een Hamaslid om door een Israëlsche tank. Abdullah al-Jarushi werd neergeschoten door zwaar machinegeweervuur van de tank. Het incident had plaats bij het huis van de zuster van het slachtoffer, aldus een Palestijnse ziekenhuisfunctionaris.

Inval Arrabe

Het Israëlische leger is woensdagochtend in het noorden van de Westelijke Jordaanoever met tanks en bulldozers het dorp Arrabe binnengevallen. Het dorp ligt in de buurt van de stad Jenin in autonoom Palestijns gebied.

Palestijnse bronnen van de veiligheidsdienst deelden mee dat twee Palestijnse politiemannen gewond raakten toen zij zich probeerden te verzetten tegen de inval door op de indringers te schieten.

De Israëlische troepen, volgens de Israëlische radio op zoek naar militante Palestijnen, omsingelden het huis van een lid van de Islamitische Jihad en arresteerden hem en zes anderen. De Islamatische Jihad heeft de aanslag van afgelopen zondag in de Noord-Israëlische plaats Hadera opgeëist, waarbij vier vrouwen om het leven waren gekomen. Onder de arrestanten zou ook een lid van de islamitische verzetsbeweging Hamas zijn.

Sinds de moord op de ultrarechtse minister Zeevi van Toerisme hebben de Israëlische strijdkrachten zes autonome Palestijnse steden op de Westelijke Jordaanoever bezet of afgegrendeld van de buitenwereld. Zij hebben daar Palestijnen opgepakt die deel zouden uitmaken van militante organisaties. In de nacht van zondag op maandag trokken de troepen zich terug uit Bethlehem en Beit Jala.